Prvi 2157 pregleda 16. ožujka 2018.

Qapla': 5 najčudnijih izmišljenih jezika koje možeš učiti

https://www.instagram.com/kenhaeser

Mnogo filmova, knjiga i serija nalaze se u vanzemaljskim ili izmišljenim svjetovima, ali to ne znači da ne možeš naučiti jezik kojim govore likovi iz tih dalekih mjesta. Ovih pet možeš početi učiti odmah, a neki od njih postoje i kao predmeti na američkim fakultetima.

1. Elvish

Prije nego što je uopće počeo pisati Hobita ili Gospodara prstenova, lingvist i autor J.R.R. Tolkien izmislio je vilinske jezike Quenyu i Sindarin. Quenya je jezik visokih vilenjaka Eldamara, a Sindarin su govorili sivi vilenjaci Telerina. Tolkien je kreirao Elvish na temelju finskog i velškog jezika s nekim elementima grčkog i latinskog. 

via GIPHY

2. Klingonski

Lingvist Marc Okrand kreirao je ovaj jezik od riječi koje je izmislio glumac James Doohan. On je napisao i Klingonski rječnik iz kojeg lako možeš naučiti ovaj jezik. Od sada možeš učiti klingonski i preko poznatih aplikacija za učenje stranih jezika na svom smartphoneu. 

via GIPHY

3. Huttesse

Ben Burtt kreirao je Huttesse 1983. za Star Wars: Return of the Jedi. Za ovaj jezik iskombinirao je dijalekt starih Inka zvan Quechua. Huttesse je jezik koji u filmu najviše govori Jabba the Hutt i stanovnici Tatooinea.

via GIPHY

4. Dothraki

Lingvist David J. Peterson izmislio je Dothraki za seriju Game of thrones. Za jezik Majke zmajeva koristio je kombinaciju arapskih i španjolskih zvukova s elementima Swahilija i estonskog. Ovaj jezik možeš učiti iz knjige Living Language Dothraki: A Conversational Language Course. 

via GIPHY

5. Alienese

Jedan od kreatora Futurame, David X. Cohen izmislio je Alienese koji se uglavnom koristio kao pozadinski grafiti i natpisi u seriji. 

via GIPHY

Camila prevarila paparazze: Ajde sad slikaj!

Ekipa došao je i taj dan, pomozite izabrati novi logo serije Isti san! 

 

Tvoja reakcija?

1 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Sara_koja_hara

    Sara_koja_hara

    Htjela bih vilenjacki nauciti, prefora zvuci