Prvi 1167 pregleda 13. lipnja 2020.

Radcliffe oštro odgovorio J.K. Rowling: 'Trans žene su žene!'

CARLO ALLEGRI/REUTERS/PIXSELL/Keith Mayhew/IPA/PIXSELL

Daniel Radcliffe, zvijezda kultnih filmova o malom čarobnjaku, Harryju Potteru, reagirao je na nedavne komentare spisateljice J.K. Rowling o transrodnim osobama.

Naime, kako piše Her, autorica knjiga o Harryju Potteru, J.K. Rowling, nedavno se narugala izrazu "ljudi koji menstruiraju", navodeći: "Sigurna sam da je nekad bilo drugačije riječi za te ljude. Hoće li mi netko pomoći? Wumben? Wimpund? Woomud?" Odnosno, htjela je reći kako transrodne osobe ne mogu imati menstruaciju, već samo žene, a svojim je seksističkim i neprimjerenim komentarom naljutila brojne ljude, pa i poznatog glumca.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli J K Rowling 🔵 (@jkrowling.joanne)

Daniel, koji je glumio najpoznatijeg malog čarobnjaka u filmskim adaptacijama Harryja Pottera, rekao je kako ne želi da njegove riječi budu predstavljene kao neki oblik sukoba, ali da se osjeća dužnim reći nešto u obranu zajednice transrodnih osoba.

"Transrodne žene su žene", rekao je Radcliffe putem LGBT dobrotvorne organizacije The Trevor Project.

"Svaka suprotna tvrdnja briše identitet i dostojanstvo transrodnih osoba i protivi se svim savjetima profesionalnih zdravstvenih udruga koje imaju mnogo više stručnosti u vezi s ovom temom od mene. Nedavna ispitivanja su pokazala kako je čak 78 posto transrodnih i nebinarnih mladića prijavilo diskriminaciju zbog svog rodnog identiteta. Jasno je da moramo učiniti više po pitanju podrške transrodnim ljudima, a ne još više doprinositi poništavanju njihovog identiteta.”

Radcliffe je na kraju zaključio da još uvijek uči kako biti što bolji saveznik transrodnoj zajednici te da mu je "duboko žao" zbog komentara J.K. Rowling koji su mogli povrijediti mnogo ljudi.

Bravo za Daniela!

Tvoja reakcija?