Prvi Rat u Ukrajini 376 pregleda 10. ožujka 2022.

Rat u Ukrajini: Ovo su najnovije vijesti

Reuters/Pixsell

Nastavak rusko-ukrajinskih pregovora održat će se danas, ali ovoga puta u Turskoj. Rusija trpi velike gubitke

PRATITE UŽIVO:

8:21 Lavrov i Kuleba stigli u Tursku, uskoro kreću pregovori

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba stigao je u tursku Antaliju na pregovore s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom gdje je predviđeno da će održati pregovore između sukobljenih strana, piše 24sata.

Bit će to sastanak na najvišoj razini, na razini vlada između Rusije i Ukrajine od početka sukoba.

8:11 Britansko ministarstvo obrane: "Ruske vojne snage napravile su manji napredak prema Kijevu" 

Kako piše 24sata, Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva je priopćilo da je posljednjih dana došlo do "značajnog smanjenja ukupne ruske zračne aktivnosti" nad Ukrajinom.

Navode da je riječ o "neočekivanoj učinkovitosti i izdržljivosti" ukrajinskih snaga protuzračne obrane.

Dodaju da je velika ruska kolona sjeverozapadno od Kijeva "postigla mali napredak u više od tjedan dana" i da trpi "stalne gubitke" od ukrajinskih oružanih snaga.

7:48 Ukrajina: "Rusi sporo napreduju, obranili smo više gradova"

Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine izvijestio je da je rusko napredovanje u nekim dijelovima Ukrajine usporilo, piše 24sata.

Tvrde da je napredovanje ruskih vojnih snaga u smjeru Kijeva je obuzdano te da u istočnoj Ukrajini obrambene snage nastavljaju odvraćati ofenzivu u Donjecku, Slobožanskom i dijelovima operativnih okruga Tavrija. Ukrajinci brane Harkiv i Oktirku, a na jugu Mariupolj.

7:25 Ukrajinska vojska pokrenula protunapad u Kijevu

Ukrajinska vojska pokrenula je protunapad na ruske snage kako bi obranila glavni grad Kijev, objavio je ukrajinski javni servis Suspline citirajući savjetnika ministra unutarnjih poslova.

"Noć je bila prilično teška, ali općenito možemo reći da je ukrajinska vojska izvršila protunapad u blizini Kijeva", rekao je Vadim Denišenko.

5:46 Sastanak šefova diplomacija Rusije i Ukrajine u Turskoj

Turska će danas biti domaćin ministrima vanjskih poslova Rusije i Ukrajine na njihovom prvom sastanku otkad je počela ruska invazija na Ukrajinu, piše 24sata.

Sergeja Lavrova i njegovog kolegu Dmitra Kulebu dočekat će turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u Antaliji, ljetovalištu popularnom među ruskim turistima. I Lavrov i Kuleba u srijedu su već došli u Tursku.

KAKO MOŽETE POMOĆI?

Ono što, u ovom trenutku, svatko od nas može napraviti je donirati novac za hranu, vodu i higijenske potrepštine unesrećenima.

To možete napraviti putem:

  • online uplata na caritas.hr (žurne akcije u svijetu – Ukrajina)
  • uplatom na žiro-račun Hrvatskog Caritasa kod Privredne banke Zagreb d.d.; IBAN: HR0523400091100080340; SWIFT/BIC: PBZGHR2X
  • pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6.25 kn, PDV uključen)

Također, možete donirati i raznim organizacijama koje, osim hrane i vode, pomažu i na druge načine pružajući psihološku i medicinsku pomoć te osiguravaju neovisnost medija te pravovremeno i točno izvještavanje o trenutnim događajima.

Najnovije informacije iz minute u minutu možete pratiti na portalu 24sata i 24sata YouTube kanalu. Najnovije vijesti o situaciji u Ukrajini moći ćete čitati i na JoomBoos portalu.
 

Tvoja reakcija?