Prvi 198 pregleda 21. ožujka 2023.

Različiti, a tako jednaki: Dan osoba s Down sindromom

canva

Danas obilježavamo Svjetski dan osoba s Downovim sindromom

Downov sindrom poremećaj je koji se u prosjeku javlja na jedno od 650 novorođene djece, a povezan je s viškom jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri. Kod zdravih ljudi, jezgra sadrži 46 kromosoma, odnosno 23 para koji su naslijeđeni od oba roditelja, dok Downov sindrom uzrokuje pogrešan prijenos kromosoma tijekom stanične diobe spolnih stanica te se u jednoj stanici nađe višak cijelog ili dijela jednog kromosoma, piše 24sata.

 | Autor: Canva Canva

Ovaj sindrom se još naziva i 'sindromom' 21. kromosoma, jer upravo na tom kromosomu dolazi do trisomije (T21) pa je tako izabran i datum obilježavanja svjetskog dana osoba s Downovim sindromom - 21. ožujka.

 | Autor: Canva Canva

Postoji nekoliko načina za pružanje podrške osobama s Downovim sindromom, a najpoznatiji je svakako obuvanje različitih i šarenih čarapa stoga danas obujte najšarenije čarape koje imate i pridružite se širenju svijesti o različitosti. 

 | Autor: Canva Canva

Osim toga, ne zaboravite na lijepe riječi jer one, zaista, mogu nekom uljepšati dan pa uvijek kad imate priliku, uputite kompliment, pohvalu ili pak riječi podrške!

Tvoja reakcija?