Prvi 1098 pregleda 27. prosinca 2018.

Razmisli: Kad piješ ne vozi!

JoomBoos, Pixell, Canva

Kampanja "Razmisli" pokrenuta je kako bi podigla svijest mladih i javnost o odgovornoj konzumaciji alkohola

U razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca obilježava se Mjesec borbe protiv ovisnost.

Prometnih nesreća koje su skrivili pijani vozači sve je više, a broj mladih koji zlouporabljuju alkohol samo raste. 

JoomBoos YouTuberi također su podržali "Razmisli" kampanju:

Jesi li znao da se hrvatski maloljetnici najviše opijaju?

Prema istraživanjima, mladi Hrvati piju alkohol svaki tjedan, čak njih 33 posto i po tome su prvi među svojim vršnjacima u Europi, što je vrlo zabrinjavajuće. Da bi situacija bila još gora, pijani vozači su uzrokovali 630 prometnih nesreća prošle godine u kojima je poginulo 16 osoba. 

Ne postoji niti jedan opravdan razlog za vožnju pod utjecajem alkohola!

via GIPHY

Kampanja "Razmisli" aktivno se zalaže za odgovorno konzumiranje alkohola u zemlji

Opijanje ne znači dobar provod - možeš se vrlo lako otrovati alkoholom, a da nisi ni svjestan posljedica. Samo neki od simptoma su povraćanje, vrtoglavica, izbezumljenost, gubitak osjetila i nesvjestica. Ako u takvoj situaciji ne dobiješ liječničku pomoć na vrijeme, dovodiš svoj život u opasnost. Ne zvuči baš kao zabavna večer...

Alkohol s vremenom uništava tvoje zdravlje - što više piješ, to se tvoje zdravstveno stanje pogoršava. Konstantno prekomjerno konzumiranje alkohola može ti oštetiti organe, oslabiti imunološki sustav i pridonijeti pojavi zloćudnih bolesti.

Ovisnici o alkoholu su depresivni i pokušavaju se izliječiti tako što se opijaju. Oni misle da će ih alkohol usrećiti, ali im zapravo pogoršava mentalno i tjelesno zdravstveno stanje. Što više konzumiraju, postaju više depresivni, anksiozni i ovisni

Takvi problemi ti sigurno ne trebaju!

via GIPHY

Noćni izlasci u kojima se prekomjerno konzumira alkohol često završe vožnjom u pijanom stanju, a mladi nisu ni svjesni koliko je to problematično.

Kobna posljedica alkohola i vožnje

Vrijeme reagiranja pod utjecajem alkohola se udvostručuje, pa čak i utrostručuje.

Ako u krvi imaš od 0,2 do 1,4 promila alkohola, tvoja vozačka sposobnost postaje progresivna, a ako imaš više od 3 promila, javlja se nesvjesno stanje. Kod mlađih osoba ono može biti uvod u alkoholnu komu, a ona nerijetko završava smrću.

Sve više mladih vozača sjeda za volan pod utjecajem alkohola ne misleći na ozbiljne posljedice koje takva vožnja može imati. Ugrožavaju život sebi i drugima te im nije jasna ozbiljnost stanja u kojem voze. 

via GIPHY

 

 

 

Tvoja reakcija?

1 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mala_loodacha

    istina