Savršen recept za pizzu, vjerojatno, ne postoji, ali ovaj je na dobrom tragu. Ako slijedite sve korake, uživat ćete u ukusnom obroku čije sastojke vjerojatno već svi imate kod kuće.
Vjerojatno ne postoji osoba koja ne voli jesti pizzu, ona je omiljeno jelo tisućama ljudi diljem svijeta, a može je se jesti za doručak, ručak i večeru. Na stranici Tasty pronašli smo recept koji bi vam se mogao svidjeti. Pripremite je i uživajte!
Sastojci:
Tijesto:
875 grama brašna
4 čajne žlice soli
1/2 čajne žlice suhog kvasca
750 ml vode sobne temperature
4 čajne žlice kukuruznog brašna ili semoline za koru pizze
Brašno po potrebi za izradu tijesta
Umak:
170 grama paste od rajčice
240 ml tople vode
2 čajne žlice vinskog octa
2 čajne žlice javorovog sirupa
1 čajna žlica soli
1/2 čajne žlice papra
3 češnje nasjeckanog češnjaka
1/2 čajne žlice suhog origana
1/2 čajne žlice suhog bosiljka
1/2 čajne žlice suhog mažurana
1/4 čajne žlice kajenskog papra
Priprema:
- U velikoj posudi pomiješajte suhe sastojke.
- Napravite udubljenje u sredini brašna pa dodajte nekoliko žlica vode. Miješajte drvenom kuhačom, postupno dodajući sve više vode dok se tijesto ne počne spajati. Možda će vam trebati žlica više, ovisno o gustoći tijesta koje nastane.
- Rukama provjerite je li tijesto kompatibilno, ali pazite da ga ne premijesite.
- Tijesto prekrijte plastičnom folijom pa ostavite na sobnoj temperaturi preko noći ili minimalno 12 sati, sve dok se tijesto ne udvostruči.
- Umak napravite spajanjem paste od rajčice, vode, octa, javorovog sirupa, soli, papra, češnjaka, origana, bosiljka, mažurana i kajenskog papra u posebnoj posudi. Ostavite na sobnoj temperaturi sat vremena prije konzerviranja ili stavljanja u staklenke. Na dva tjedna spremite umak u hladnjak.
- Jednom kad se tijesto digne, prebacite ga na čistu pobrašnjenu površinu i formirajte kuglu. Tijesto podijelite na šest jednakih dijelova i oblikujte loptice od tijesta tako da kutove preklopite unutra.
- Kugle stavite na pobrašnjenu posudu za pečenje, prekrijte vlažnom krpom i ostavite da stoji pola sata do sat vremena.
- Uključite pećnicu na 260 stupnjeva. Svaku lopticu oblikujte u pizzu s koricama uz rubove.
- Stavite pizzu u posudu posipanu semolinom ili kukuruznim brašnom kako biste spriječili lijepljenje. Na pizzu stavite umak i dodatke po ukusu.
- Pizzu stavite u pećnicu, pecite devet minuta i pazite da vam ne zagori.
- Nakon što je pizza pečena, izvadite je i pustite da se ohladi 5-10 minuta.
- Uživajte u ukusnom jelu!
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.