Prvi 246 pregleda 17. ožujka 2022.

Rusi provode maksimalnu cenzuru medija

Al Jazeera Balkans

Ruska invazija na Ukrajinu traje već tri tjedna. Od prvog dana rata mediji prate sve što se događa u Ukrajini, ali prijenos informacija se razlikuje u zapadnjačkim medijima i onma u Rusiji. Rusi dobivaju one inforamcije za koje vlada želi da ih se zna. Ostale cenzuriraju

Sloboda govora u Rusiji gotovo da i ne postoji. Gotovo dvije trećine Rusa vijesti primarno dobivaju od televizije, a ona je u toj zemlji, kao i drugi mediji, pod strogom kontrolom Vlade. Onima koji se protive njihovim zapovijedima, zabranjuju rad, piše 24sata.

"Iznimno je bitno za ruske vlasti da se ne koriste riječi poput 'invazija' i 'rat'", rekao je za Al Jazeeru Tihon Dzjadko, glavni urednik Dažd TV-a.

POGLEDAJTE VIDEO:

To je jedan od rijetkih medija koji nije išao niz dlaku Kremlja. Oduvijek je pažljivo morao birati riječi, a nakon početka ruske invazije nisu promijenili retoriku. "Nastavit ćemo vas izvještavati o ratu koji vojne vlasti nazivaju "specijalnom vojnom operacijom"", kazao je Dzjadko u eteru.

Dzjadko je s obitelji napustio Rusiju. Moskovski ured tužitelja naredio je toj televiziji da prestane sa širenjem, kako su rekli "lažnih informacija vezanih za postupke ruskoga vojnog osoblja". s vremenom je Dažd TV ugašena.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Andy Farr (@andyfarrart)

Zato državna televizija Rossija 1 sluša svaku zapovijed ruske vlasti. Izvještavaju o 'specijalnoj operaciji' u Ukrajini. Napade na Kijev i druge ukrajinske gradove i smrti tisuća civila ne spominju.

Russia Today u Europskoj uniji više se ne može gledati ni čitati. Ima kanale na nekoliko stranih jezika koji također služe širenju politike Kremlja.  "Rusija će nastaviti sa svojim... vojnim upadom", kazao je voditelj vijesti na engleskom jeziku.

POGLEDAJTE VIDEO UŽIVO:

Na kanalu RT-a na arapskom pojavio se naslov: "Ruska vojna operacija za zaštitu Dombasa", a na francuskom: "Rusija nastavlja ofenzivu u Ukrajini". Ruska regulatorna agencija za komunikaciju Roskomnadzor optužila je deset medijskih kuća za lažno prikazivanje onoga što zovu "vojnom operacijom u Ukrajini".

Dnevne novine Novaja Gazeta nekoliko dana nakon početka rata sve su cinično popratile komentarom na naslovnici: "Dobra vijest: riječ 'mir' još nije zabranjena".

 | Autor: Al Jazeera Balkans Al Jazeera Balkans

Dok rusi koriste cenzuru za svoju propagandu, s druge strane - s društvenih mreža brišu se lažni videi iz Ukrajine kojima je cilj širiti lošu sliku o toj zemlji i njihovoj vlasti. Tako je Meta nedavno uklonila lažni video Zelenskog, piše 24sata.

Lažni video je najvjerojatnije napravljen pomoću 'deep fake' tehnologije, što će, ako bude potvrđen, biti prvi incident takve vrste tijekom rata u Ukrajini

"Naša ekipa je identificirala i uklonila 'deep fake' video koji prikazuje predsjednika Zelenskija kako objavljuje izjavu koju nikada nije dao. Pojavio se na kompromitiranoj mrežnoj stranici i potom se proširio internetom", objavio je na Twitteru Nathaniel Gleicher te dodao:

 | Autor: Ukrainian Presidential Press Ser/REUTERS Ukrainian Presidential Press Ser/REUTERS

"Brzo smo pregledali i uklonili taj video jer krši naš pravilnik protiv zavaravajućih i manipulativnih medija, a na to smo upozorili i ostale na našim drugim platformama", pisali su.

Lažni video u kojem Zelenskij govori ljudima da polože oružje, loše je napravljen i lako ga je prepoznati. Sve je veća zabrinutost zbog mogućeg korištenja "deep fake" tehnologije u svrhu manipulacije i utjecaja na mišljenje javnosti. Iako ovaj lažni video ne bi trebao imati značajan utjecaj, mogao bi biti pokazatelj onoga što bi se moglo češće događati u nadolazećem razdoblju.

Možda te zanima... Ruske influencerice u suzama: 'Oduzeli su nam posao'

Ono što, u ovom trenutku, svatko od nas može napraviti je donirati novac za hranu, vodu i higijenske potrepštine unesrećenima.

To možete napraviti putem:

  • online uplata na caritas.hr (žurne akcije u svijetu – Ukrajina)
  • uplatom na žiro-račun Hrvatskog Caritasa kod Privredne banke Zagreb d.d.; IBAN: HR0523400091100080340; SWIFT/BIC: PBZGHR2X
  • pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6.25 kn, PDV uključen)

Također, možete donirati i raznim organizacijama koje, osim hrane i vode, pomažu i na druge načine pružajući psihološku i medicinsku pomoć te osiguravaju neovisnost medija te pravovremeno i točno izvještavanje o trenutnim događajima. Najnovije informacije iz minute u minutu možete pratiti na portalu 24sata i 24sata YouTube kanalu. Najnovije vijesti o situaciji u Ukrajini moći ćete čitati i na JoomBoos portalu.

Tvoja reakcija?