Prvi Rat u Ukrajini 3029 pregleda 24. veljače 2022.

Rusija je napala Ukrajinu: Evo što trenutno znamo

24sata/pixsell

Tenzije između Rusije i Ukrajine iz dana u dan rastu, a ruske napade na Ukrajinu osuđuje cijeli svijet. No, kako je došlo do ovakve eskalacije situacije?

POGLEDAJTE EMISIJU 24SATA O INVAZIJI UKRAJINE:

Danas, u ranim jutarnjim satima, Ukrajinom su počele odzvanjati detonacije koje su označile početak mogućeg rata, odnosno, demilitarizacije ove zemlje koju želi provesti Rusija, piše 24sata. No, zašto to Rusija radi i što je dovelo do ove situacije?

Naime, geografski položaj Ukrajine je specifičan jer, s jedne strane graniči s tri države bivšeg Sovjetskog saveza (Rusija, Bjelorusija i Moldavija), a s druge strane graniči s državama koje su članice Europske Unije (Poljska, Rumunjska, Mađarska i Slovačka). 

@tombradabbc Why is #Ukraine so important? To understand that you need to know about its #geography #russia #russia🇷🇺 #ukraine__top #fyp #learnontiktok #fy ♬ original sound - Tom Brada

Države Europske Unije ujedno su i članice NATO-a, saveza kojemu je u cilju održati svjetski mir i čije države su obavezne 'priskočiti' jedna drugoj u pomoć ako bilo koja od njih bude napadnuta. Upravo NATO-u se želi pridružiti i Ukrajina, a Rusija taj postupak smatra prijetnjom jer je, kroz povijest, uvijek bila napadnuta sa zapadne strane, odnosno preko Ukrajine i strahuje da bi, u budućnosti, ponovno mogla biti napadnuta.

U svom obraćanju javnosti, ruski predsjednik Vladimir Putin, rekao je kako je širenje NATO-a na Ukrajinu 'neprihvatljivo'. 

Stoga, Rusija je odlučila demilitarizirati Ukrajinu, odnosno smanjiti njene kapacitete vojske i oružja (da ju Ukrajina ubuduće nema čime napasti) tako što je, prije nekoliko tjedana, uz granicu postavila svoje trupe u nadi da će Ukrajina predati svo svoje naoružanje.

Naravno, Ukrajina na to nije pristajala, a Rusija je počela prijetiti ratom. Mnogi svjetski čelnici, uključujući američkog predsjednika Joea Bidena, francuskog predsjednika Emanuela Macrona pa čak i našeg premijera Andreja Plenkovića, oglasili su se povodom tih prijetnji i složili se u jednom - nitko ne podržava Rusiju i svi joj savjetuju da povuče svoje trupe s granice i ne uvlači svijet u još jedan nepotrebni rat. 

Rat u svojoj zemlji ne želi niti Ukrajina stoga, još niti jednom nije uzvratila paljbu i još uvijek se svi nadaju kako će Rusija povući svoje vojnike s njihove granice. 

Nažalost, kako piše 24sata, u današnjim napadima, život je izgubilo osmero ljudi, a devetero ih je ranjeno. 

Najnovije informacije iz minute u minutu možete pratiti na portalu 24sata i 24sata YouTube kanalu. Najnovije vijesti o situaciji u Ukrajini moći ćete čitati i na JoomBoos portalu. 

Tvoja reakcija?