Prvi Rat u Ukrajini 190 pregleda 01. ožujka 2022.

Rusi pogodili centar ukrajinskog grada Harkiva

24sata/twitter/pixsell

I dok su cijelu noć trajali napadi na ukrajinske gradove, iako su još rano jutros tamošnji novinari na Twitteru izvjestili kako je glavni grad Kijev još pod čvrstom ukrajinskom obranom, najnovije informacije govore da je ruski konvoj sve bliže ukrajinskoj prijestolnici, piše 24sata. Ovo su najnovije informacije o ruskoj invaziji na Ukrajinu:

PRATITE DOGAĐAJE UŽIVO U EMISIJI NA 24SATA YOUTUBE KANALU:

9.30 - Rusi su pogodili centar Harkiva

Guverner regije Harkiv, Oleg Sinegubov potvrdio je da je ruski raketni sustav pogodio središte drugog po veličini grada u Ukrajini uključujući stambene četvrti i zgradu regionelne vlade, piše 24sata. Tvrdi da je riječ o višecijevnom bacaču raketa Grad, ali da je obrana Harkiva izdržala napad.

8.33 - Ukrajinsko ministarstvo objavilo gdje se vode bitke u zemlji i kako napreduju

Iz ministarstva obrane Ukrajine objavili su nove informacije o ruskoj invaziji, javlja 24sata.

"Od početka dana neprijatelj je pregrupirao svoje trupe i ispalio projektile i bacao bombe iz zraka. Koriste sabotažne i izviđačke timove za napad na civilnu i vojnu infrastrukturu. Nastavljaju se obrambene borbe u regiji Sivers’kyi kako bi se spriječilo napredovanje neprijatelja prema glavnom gradu iz sjeveroistočnog smjera", naveli su u priopćenju.

U predgrađu Černihiva također su uočene neprijateljske trupe koje su se pokušale probiti, no ukrajinski vojnici su ih u tome spriječili.

"Na ostalim područjima tenkovske i mehanizirane postrojbe Oružanih snaga Ukrajine, uz potporu zrakoplova i topništva, nastavljaju voditi obrambene borbe na okupiranim granicama", napisali su.

"Naša obrana smanjuje moral neprijatelja i njegovu želju da pobijedi. Zabilježeni su slučajevi dezerterstva i dobrovoljnog zarobljavanja cijelih postrojbi. Pobjeda će biti naša", zaključili su.

8.29 - Harkiv je u utorak ujutro opet pod jakim napadima ruskih snaga

U tijeku je granatiranje stambenih četvrti, a projektili su pali i na sjedište lokalnih vlasti. U svega nekoliko sekundi sa zemljom je sravnjena zgrada za koju Kyiv Independent tvrdi da je sjedište lokalne vlade.

8.17 - RUSKI KONVOJ SVE BLIŽE KIJEVU

Ruski vojni konvoj sve je bliže glavnom ukrajinskom gradu Kijevu, javlja AFP, a piše 24sata. Postoji strah da će ruske snage pokrenuti razorne napade s ciljem preuzimanja Kijeva i drugih važnih gradova.

 

KAKO MOŽETE POMOĆI?

Ono što, u ovom trenutku, svatko od nas može napraviti je donirati novac za hranu, vodu i higijenske potrepštine unesrećenima.

To možete napraviti putem:

  • online uplata na caritas.hr (žurne akcije u svijetu – Ukrajina)
  • uplatom na žiro-račun Hrvatskog Caritasa kod Privredne banke Zagreb d.d.; IBAN: HR0523400091100080340; SWIFT/BIC: PBZGHR2X
  • pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6.25 kn, PDV uključen)

Također, možete donirati i raznim organizacijama koje, osim hrane i vode, pomažu i na druge načine pružajući psihološku i medicinsku pomoć te osiguravaju neovisnost medija te pravovremeno i točno izvještavanje o trenutnim događajima.

Najnovije informacije iz minute u minutu možete pratiti na portalu 24sata i 24sata YouTube kanalu. Najnovije vijesti o situaciji u Ukrajini moći ćete čitati i na JoomBoos portalu.

Tvoja reakcija?