Prvi Rat u Ukrajini 90 pregleda 28. ožujka 2022.

Rusko-ukrajinski pregovori održat će se uskoro u Turskoj

UMIT BEKTAS/REUTERS, TWITTER, CANVA

Novi krug rusko-ukrajinskih pregovora održat će se uskoro u Turskoj, točnije u Istanbulu. Iako datum još nije službeno otkriven, nagađa se kako bi to moglo biti već danas

Kako piše 24sata, ukrajinski i ruski pregovarači uskoro će započeti novi krug pregovora o uspostavi prekida vatre u Istanbulu. 

U telefonskom razgovoru u nedjelju navečer "predsjednik Recep Tayyip Erdogan i predsjednik Rusije Vladimir Putin dogovorili su se da da će idući pregovarački krug biti održan u Istanbulu", navodi se u priopćenju turskog predsjedništva.

U razgovoru je Erdogan rekao ruskome kolegi da je Turska spremna "dati sav potreban doprinos" kako bi se uspostavio prekid vatre i "poboljšalo humanitarno stanje u regiji", priopćeno je. Točan datum pregovora još nije naveden, ali jedan od ukrajinskih pregovarača, David Arakhamia objavio je ranije u nedjelju da će "se idući krug pregovora održati u Turskoj od 28. do 30. ožujka".

Glavni ruski pregovarač Vladimir Medinski, kako ga citiraju ruske agencije, objavio je da će novi krug pregovora biti u utorak i srijedu ne navodeći mjesto.

Jedan krug rusko-ukrajinskih pregovora uživo već je održan 10. ožujka u Turskoj u Antalyji, na razini ministara vanjskih poslova na prijedlog Ankare, no nije donio konkretnih pomaka.

Jedan od glavnih zahtjeva Rusije u ovim pregovorima je neutralnost Ukrajine, a predsjednik Volodimir Zelenskiy navodi kako se ta mogućnost čini sve realnijom.

 

Tvoja reakcija?