U mnogim dijelovima Hrvatske se za Uskrs, osim vječnih klasika poput šunkice, jaja i francuske salate, jedu picek i mlinci. Mi imamo recept za domaće zagorske mlince za koje će vam trebati samo dva sastojka, malo vremena i dobre volje. Evo što vam treba i kako ih pripremate
Potrebni sastojci:
- 600 grama glatkog brašna
- 300 ml mlake vode
Kako ih pripremiti?
- Drvenom kuhačom ugrubo umijesite tijesto dok se ne sjedine sva voda i brašno, a potom rukama mijesite 10-ak minuta dok ne dobijete sjajnu i kompaktnu kuglu. Tijesto ostavite da odmori, pokriveno plastičnom folijom, barem sat vremena
- Odmoreno tijesto podijelite na četiri jednaka dijela i oblikujte kugle. Na plahti koju ste posuli oštrim brašnom razvaljajte valjkom jednu po jednu kuglu na debljinu od otprilike dva mm.
- Razvaljane mlince pecite na peći na drva, jako ugrijanoj tavi ili naopako okrenutom limenom plehu u pećnici na 250 °C tako da ih povremeno okrenete sve dok lagano ne posmeđe.
- Mlince možete jesti i sirove uz neki namaz od sira i češnjaka, ili ih pripremiti klasično - 'pofuriti' vrelom, slanom vodom, pa preliti masnoćom od pečene patke, piceka, purice i poslužiti kao prilog
Originalni recept imate na Miss7 Gastro!
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.