Prvi Recepti 251 pregleda 05. travnja 2025.

Savršen doručak: Složenac od starog kruha i bundeve

canva

Ovaj složenac od starog kruha i bundeve je sve ono što kruh želi biti kad odraste - kremast, bogat, mirisan i pun šarma. Pripremite ga navečer, ispecite ujutro i gledajte kako nestaje s tanjura!

SASTOJCI

  • stari kruh 450 g
  • krem sir 225 g
  • jaje 10 kom
  • mlijeko 1,50 šalica
  • pire od bundeve 1 šalica
  • javorov sirup 0,33 šalica
  • začin za bundevu (mješavina "pumpkin spice") 1 žličica
  • ekstrakt vanilije 1 žličica
  • sol
  • pekan orasi 0,50 šalica

 | Autor: Canva/screenshoot/pinterest Canva/screenshoot/pinterest

POSTUPAK

  1. Lagano namasti posudu za pečenje dimenzija cca 23×33 cm s malo ulja ili maslaca. Rasporedi polovicu kockica kruha (jedan dan starog) ravnomjerno u posudu. Preko toga posloži komadiće krem sira. Završi s preostalim kruhom.
  2. U zdjeli dobro izmiješaj jaja, mlijeko, pire od bundeve, javorov sirup, začin za pitu od bundeve, vaniliju i ½ žličice soli. Smjesu pažljivo prelij preko kruha. Pokrij i spremi u hladnjak na najmanje 2 sata ili preko noći.
  3. Zagrij pećnicu na 175 °C. Izvadi složenac iz hladnjaka i pusti da odstoji 30 minuta na sobnoj temperaturi.
  4. Pospi pekan orasima, stavi u pećnicu i peci pokriveno 30 minuta. Zatim otkrij i nastavi peći još 25–30 minuta, dok ne porumeni. Posluži odmah, preliveno preljevom od mlaćenice.

PRELJEV OD MLAĆENICE

SASTOJCI

  • šećer u prahu 2 šalica
  • mlaćenica 3 šalica
  • naribana narančina korica 2 žličica
  • ekstrakt vanilije 1 žličica
  • sol

POSTUPAK

  1. U srednjoj zdjeli pomiješaj šećer u prahu, mlaćenicu, narančinu koricu, vaniliju i prstohvat soli. Miješaj dok ne postane glatko. Ako je preljev pretekuć, dodaj još šećera u prahu.


 

Tvoja reakcija?