Ovaj složenac od starog kruha i bundeve je sve ono što kruh želi biti kad odraste - kremast, bogat, mirisan i pun šarma. Pripremite ga navečer, ispecite ujutro i gledajte kako nestaje s tanjura!
SASTOJCI
- stari kruh 450 g
- krem sir 225 g
- jaje 10 kom
- mlijeko 1,50 šalica
- pire od bundeve 1 šalica
- javorov sirup 0,33 šalica
- začin za bundevu (mješavina "pumpkin spice") 1 žličica
- ekstrakt vanilije 1 žličica
- sol
- pekan orasi 0,50 šalica
POSTUPAK
- Lagano namasti posudu za pečenje dimenzija cca 23×33 cm s malo ulja ili maslaca. Rasporedi polovicu kockica kruha (jedan dan starog) ravnomjerno u posudu. Preko toga posloži komadiće krem sira. Završi s preostalim kruhom.
- U zdjeli dobro izmiješaj jaja, mlijeko, pire od bundeve, javorov sirup, začin za pitu od bundeve, vaniliju i ½ žličice soli. Smjesu pažljivo prelij preko kruha. Pokrij i spremi u hladnjak na najmanje 2 sata ili preko noći.
- Zagrij pećnicu na 175 °C. Izvadi složenac iz hladnjaka i pusti da odstoji 30 minuta na sobnoj temperaturi.
- Pospi pekan orasima, stavi u pećnicu i peci pokriveno 30 minuta. Zatim otkrij i nastavi peći još 25–30 minuta, dok ne porumeni. Posluži odmah, preliveno preljevom od mlaćenice.
PRELJEV OD MLAĆENICE
SASTOJCI
- šećer u prahu 2 šalica
- mlaćenica 3 šalica
- naribana narančina korica 2 žličica
- ekstrakt vanilije 1 žličica
- sol
POSTUPAK
- U srednjoj zdjeli pomiješaj šećer u prahu, mlaćenicu, narančinu koricu, vaniliju i prstohvat soli. Miješaj dok ne postane glatko. Ako je preljev pretekuć, dodaj još šećera u prahu.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.