Prvi 104 pregleda 16. svibnja 2022.

Školarci iz Zadra, Makarske i Knina pravi su sportski znalci!

Renato Branđolica/Pro Sport

Brojke iz Dalmacije naročito vesele kada se zna da su samo dan prije kvalifikacija u Makarskoj na Vijeću Hrvatskog olimpijskog odbora objavljeni rezultati istraživanja koji pokazuju da je hrvatski sport u posljednje četiri godine ostao bez više od 30 tisuća djece

Tjedan u kojem je Erste Plava liga gostovala na jugu Hrvatske donio nam je sjajna natjecanja i impresivan broj sudionika. U Kninu, Zadru i Makarskoj je u kvalifikacijama nastupilo čak 1198 školaraca.

Navedene brojke naročito vesele kada se zna da su samo dan prije kvalifikacija u Makarskoj na Vijeću Hrvatskog olimpijskog odbora objavljeni rezultati istraživanja koji pokazuju da je hrvatski sport u posljednje četiri godine ostao bez više od 30 tisuća djece.

U Makarskoj je ove alarmantne podatke prokomentirala dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora i ambasadorica Erste Plave lige Blanka Vlašić.

 | Autor: Renato Branđolica/Pro Sport Renato Branđolica/Pro Sport

"Upravo u kontekstu Erste Plave lige mi imamo malo drukčije podatke jer upravo kroz ovo natjecanje klubovi su povukli puno djece prema ozbiljnijem bavljenju sportom. Erste Plava liga svojim primjerom već godinama pokazuje na najbolji mogući način kako djecu privući sportu i mislim da bi hrvatski sport itekako profitirao sa što više ovakvih manifestacija", rekla je dvostruka svjetska prvakinja u skoku u vis.

U Makarskoj se na stadionu podno Biokova u organizaciji udruge Ruke za bolju Makarsku okupilo 414 školaraca iz Makarske, Vrgorca, Pučišća, Tučepa…

 | Autor: Renato Branđolica/Pro Sport Renato Branđolica/Pro Sport

Inače, u proteklih devet godina je na natjecanjima Erste Plave lige sudjelovalo više od 32.000 školaraca od kojih su mnogi i ostali u sportu. Kroz ovaj projekt djeca se povezuju s klubovima i sustavom sporta te je tijekom godina jasno vidljiv porast broja atletičarki i atletičara u klubovima povezanima s Erste Plavom ligom.

 | Autor: Renato Branđolica/Pro Sport Renato Branđolica/Pro Sport

Erste Plava liga je prethodno gostovala u Kninu gdje se natjecalo 156 školaraca, čime je Knin nastavio iz godine u godinu povećavati broj sudionika. Izvan konkurencije nastupilo je na stadionu NK Dinara i 34 članova Udruge osoba s invaliditetom sveti Bartolomej.

Organizator natjecanja bio je atletski klub Sveti Ante iz Knina, a starter na svim utrkama bio je hrvatski prvak u trčanju na 100 i 200 metara te u skoku u dalj Marko Čeko.

"Uvijek mi je čast pomoći mojem treneru Draženu Lasiću u organizaciji ovog natjecanja. Čast mi je biti i starter djeci jer me mnogi od njih već smatraju svojim uzorom, pa su sretni i oni i ja. Dosta te djece trenira i kod nas u klubu. Bilo ih je danas iz Knina, Oklaja i Kistanja", rekao je Marko.

 | Autor: Renato Branđolica/Pro Sport Renato Branđolica/Pro Sport

Natjecanje u Zadru dan kasnije oduševilo je sve nazočne, uključujući i hrvatske olimpijce Stipu Žunića, Šimu i Mihovila Fantelu te Petra Cupača. Na Višnjiku se okupilo 628 školaraca iz Zadra i okolice, a organizatori koji su odradili uistinu sjajan posao su članovi atletskog kluba Fortius, koji su zasigurno još jednom zahvaljujući Erste Plavoj ligi privukli puno djece u atletiku i sport uopće.

 | Autor: Renato Branđolica/Pro Sport Renato Branđolica/Pro Sport

"Što više djece u sportu u što ranijoj dobi, to je najbolji način da im se usade vrijednosti koje ne mogu steći u nekim drugim sferama života. U Zadru priljev djece u sport dolazi u 'refulima', kako je koje prvenstvo aktualno, tako se u taj sport upiše više djece. Najbitnije je da je djeci sve dostupno. Dijete će se na kraju pronaći u onome što mu najviše odgovara", smatra olimpijski pobjednik iz Rio de Janeira Šime Fantela.

 | Autor: Renato Branđolica/Pro Sport Renato Branđolica/Pro Sport

Organizator natjecanja je atletski klub Pro Sport uz pokroviteljstvo Ministarstva zdravstva, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog atletskog saveza, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Boris Hanžeković Memorijala.

Sponzori lige su Erste Bank, Erste Leasing, Erste Plavi mirovinski fondovi, Wiener osiguranje, 24 sata, JoomBoos i Jadrolinija.

Tvoja reakcija?