Prvi KORONA VIRUS 2096 pregleda 28. travnja 2020.

'Sljedeća će školska godina biti i uživo i online'

Ministrica Divjak u gostovanju na JoomBoosu odgovorila je i na pitanja školarcima nižih razreda srednje škole te svim osnovnoškolcima. Evo što će biti sa sljedećom, a što s ovom školskom godinom, kako će se organizirati praksa u strukovnim školama te što će biti s učenicima koji školu završavaju online.

POGLEDAJTE VIDEO:

Antonija: Ponedjeljak, 11. svibnja je važan je datum za sve učenike razredne nastave jer se, prema zadnjim informacijama, vraćaju u škole. Na koju smo se mi zemlju konkretno ugledali što se tiče popuštanja mjera?

Ministrica Divjak:

Predviđeno je da se vraćaju samo djeca od 1. do 4. razreda te djeca koja idu u vrtić, dok će svi ostali će kraj školske godine dočekati u online nastavi. Sve države koje su dosad donijele takve odluke, manje-više tako kreću, primjerice Danska, Švedska, Francuska također 11. svibnja kreće s istim principom rada. Na razini Europske Unije većina njih kreće s razredima osnovne škole. Razloga za to ima. Roditelji kreću raditi, a nema tko biti s djecom.

Antonija: Je li bila dobra odluka da se 11. svibnja baš oni najmlađi vraćaju na nastavu? Dosta je kritika sa svih strana...

Ministrica Divjak:

Mi moramo imati povjerenja u one koji su stručni, koji su rekli - da, moguće je da škola kreće 11. i koji će nam dati upute kojih se moramo držati. Sve one stvari koje smo ranije čuli, oko fizičke udaljenosti, ponašanja, izbjegavanja kontakata, to vrijedi i dalje, ali konkretne upute će biti ovaj tjedan. I to je dobro da ih imamo i tek nakon toga ćemo osiguravati uvjete u školama. Ne može se to ni na koji drugi način napraviti, već moramo pričekati one koji su nam i dosad davali upute vezano uz muzeje, trgovine, tramvaje... Oni moraju reći i koji su to okviri za škole.

Mislite na Nacionalni stožer civilne zaštite?

Nacionalni stožer, kao i epidemiolozi i ljudi koji rade u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Antonija: Kako možemo očekivati da će jedan školarac od sedam godina zaista držati udaljenost od dva metra?

Ministrica Divjak:

Ono što su propisale druge države, a budući da mi predsjedamo Europskom Unijom i imamo sve podatke - nije svuda da djeca moraju nositi maske, djeca uglavnom ne nose maske. No sada znamo da treba prati ruke te kako treba držati udaljenost. Ne bi nikako bilo dobro da sva djeca izađu u isto vrijeme na veliki odmor.

Kad bi škole trebale dobiti upute kako postupati?

Najkasnije do kraja ovog tjedna. Mi ćemo još sutra razgovarati sa stožerom, a u četvrtak bismo trebali znati sve upute za škole koje prepisuje stožer, odnosno epidemiolozi.

 | Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL Sandra Simunovic/PIXSELL

NIKA: Kako će se odrađivati praksa za strukovne škole?

Ministrica Divjak:

S Agencijom za strukovno obrazovanje dogovorili smo kad i kako će se praksa moći odvijati. Recimo, od sredine svibnja će svoje prakse u školama moći odraditi oni koji to još moraju, u kontroliranim uvjetima. Stručni ispiti će se također provoditi ili u kontroliranim uvjetima u školama ili pak online.

Oni koji praksu moraju odraditi kod poslodavca, njima sve ovisi o tome kad će i kako taj poslodavac početi s radom. Svi završni ispiti biti će do kraja 6. mjeseca, a oni koji moraju odraditi opsežnije prakse to će odraditi ili tijekom ljeta ili sljedeće školske godine, ovisno o epidemiološkoj situaciji. 

Nika: Što je s onima koji završavaju nastavu online? Hoće li dobiti e-svjedodbže?

Oko toga ćemo još morati vidjeti. Moramo vidjeti kakva će biti situacija u 7. mjesecu. Ako će se moći okupljati grupe od 10 ljudi, koja može boraviti zajedno u kontroliranim uvjetima, onda ćete biti u manjim grupama. Ako pomaknu granice i to budu grupe od 15 ili 20 ljudi, onda ćemo se tako organizirati. No, sva sreća da smo se svi navikli da se vidmo virutalno pa ćemo moći to odraditi i online ako treba.

Antonija: Što će biti sa sljedećom školskom godinom?

Za sljedeću školsku godinu mi imamo dva scenarija: jedan kaže da ćemo početi normalno jer će se epidemija preko ljeta smiriti, a drugi scenarij kaže da ćemo nastaviti s nastavom na daljinu, online, jer se situacija neće smiriti. Moramo biti spremni da će biti dijelova tijekom iduće školske godine kada ćemo biti u školi i dijelova kada ćemo biti online. Ovo što sada radimo nije nešto što je ekskluzivno samo sada, nego će biti više ili manje aktivno i u sljedećoj školskoj godini. Na sreću, mi smo vrlo dobri u nastavi na daljini u usporedbi s nekim drugim državama koje nisu pripremile infrastrukturu pa su njihovi periodi bez nastave duži nego naši.

Tvoja reakcija?

1 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar gretaglavinic@joomboos

    gretaglavinic@joomboos

    wow