Prvi 297 pregleda 11. ožujka 2022.

Smisli najbolje programersko rješenje i osvoji top nagrade!

Canva/Opinionstage

Hackathon u organizaciji 24sata i Fakulteta organizacije i informatike (FOI), koji podržavaju FINA i Erste banka, bit će 2. i 3. travnja u ZICER-u. Najbolje očekuju stipendije, plaćena stažiranja i druge nagrade

U okviru konferencije Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska 24sata u suradnji s Fakultetom organizacije i informatike iz Varaždina organiziraju Hackathon vikend uoči konferencije, 2. i 3. travnja, u ZICER-u

Hackathon je međunarodno prepoznato natjecanje genijalaca koji rješavaju konkretan problem ili unapređuju praksu nekog poduzeća. Zadatak je najčešće vezan za poslovanje poduzeća, a rješavanje zadatka traje puna 24 sata, pa je zato i nazvano hackathon, od riječi "hack" i "maraton". Hackathon nema nikakve veze s hakiranjem ili upadanjem u postojeće informacijske sustave sa svrhom iskorištavanja ranjivosti. Hackathon je zabavan programerski maraton te inovativna prilika za studente i srednjoškolce. Prilika je to i za izgradnju novih sustava, aplikacija, rješenja problema te ujedno isticanja pred budućim poslodavcima.

 | Autor: Canva/Opinionstage Canva/Opinionstage

U Hackathonu 24sata mogu se natjecati timovi studenata i srednjoškolaca. Svi će sudionici tijekom Hackathona imati mentorstvo vrhunskih programera, a tu su i hrana i piće cijela 24 sata. Najbolji timovi prezentirat će svoje radove pred stručnim žirijem i imati priliku ostaviti dojam na moguće buduće poslodavce.

Hackathon je timski sport

- Hackathon zaista ima sve elemente timskog sportskog natjecanja. To je sport koji zahtijeva psihički napor, koncentraciju, i to puna 24 sata bez spavanja - rekao je Boris Tomaš, docent na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu te operativni voditelj ovog Hackathona.

- Studenti ovdje imaju priliku usporediti se s drugim studentima. Vidjeti tko je bolji i u čemu. Ovo im može biti velika odskočna daska za budućnost. Na Hackathon dolaze najbolji od najboljih, a sigurno je da će tamo biti i raznih poslodavaca, tzv. lovaca na glave, koji će gledati koga jednog dana mogu zaposliti - objašnjava Tomaš, koji je također iskusni hackathonac.

 | Autor: Canva/Opinionstage Canva/Opinionstage

Upravo zbog toga Hackathon je odlična prilika za networking i razvoj uz kolege i potencijalne poslodavce. Danas je poslodavcima teško pronaći dobre i talentirane studente na području tehničkih znanja, a Hackathon je platforma na kojoj studenti imaju mogućnost prezentirati se i pokazati se u najboljem svjetlu budućim poslodavcima. 

Priprema je pola posla

- Ne može se olako doći na Hackathon. Mnogi se ne spreme dovoljno, pa odustanu prije kraja natjecanja, nekad ne pobijede, netko napravi nešto bolje, ali svi moraju biti ponosni što su uopće uspjeli doći na Hackathon, a još ponosniji ako završe zadatak - dodaje Tomaš.

Osim povezivanja s poslodavcima, natjecatelje, kako kaže Tomaš, očekuje poboljšavanje znanja i vještina te pravo stvaranje timskog duha. 

Hackathon razvija one vještine koje su danas mladim profesionalcima silno potrebne. Globalni trendovi usmjereni su na nova zanimanja, a digitalne tehnologije, umjetna inteligencija i automatizacija mijenjaju način na koji ljudi žive i rade, a primarno uvjetuju i promjene u obrazovanju. Kreativnost, multidisciplinarno učenje, cjeloživotna edukacija, kritičko i logičko razmišljanje samo su neke od tema o kojima će se govoriti na 7. obrazovnoj konferenciji Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska 5. travnja u Zagrebačkom inovacijskom centru. Na konferenciji će se okupiti stručnjaci iz područja obrazovanja, znanosti i odgoja, a u tri panela, dva predavanja i videoprezentacije predstavit će najaktualnije i najzanimljivije trendove u hrvatskom obrazovanju te se pozabaviti novim paradigmama učenja i podučavanja, kao i značajnim izmjenama koje su pred visokim učilištima. 

 | Autor: Canva/Opinionstage Canva/Opinionstage

Hackathon 24sata održava se u suorganizaciji s FOI-jem, projekt podržavaju FINA i Erste banka, a partneri su FER, Leapwise, Zero Molecule, ZICER, CARNET i Stega tisak. 

 | Autor:

Tvoja reakcija?