Odlično prolazi i kao desert i kao doručak
Sastojci:
- 1 šalica vode
- suncokretovo ulje
- 3/4 šalice đumbira
- šalica šećera
- šalica ulja od repice
- šalica melase
- 2 žličice sode bikarbone
- pola žličice soli
- 2 jaja
- 2 šalice brašna
- žličica cimeta
- pola žličice pimenta
- pola žličice klinčića
- prstohvat papra
- prstohvat muškatnog oraščića
- šlag
- šećer u prahu
Priprema:
Zagrij pećnicu na 175 °C. Dno kalupa s odvojivim obručem (promjer kalupa cca 23 cm) obloži papirom za pečenje, a stranice lagano naulji. Može se koristiti i duguljasti kalup za kruh. Vanjske strane kalupa čvrsto omotaj duplim slojem aluminijske folije da spriječiš curenje smjese. Kalup postavi na lim s visokim rubovima.
U blenderu pomiješaj kipuću vodu i oguljeni pa nasjeckani đumbir te miksaj dok smjesa ne postane glatka, otprilike 1 minutu. Dodaj šećer, ulje, melasu, sodu bikarbonu i sol pa nastavi miksati dok se sve ne sjedini, oko 15 sekundi. Na kraju dodaj jaja i kratko miksaj, oko 15 sekundi.
U srednjoj zdjeli pomiješaj brašno, cimet, piment, klinčiće, muškatni oraščić i crni papar. Dodaj suhe sastojke u smjesu u blenderu i miksaj kratko, samo dok se sve sjedini, oko 30 sekundi.
Ulij tijesto u pripremljeni kalup. Peci dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista, otprilike 1 sat. Ako se kolač tijekom pečenja malo podigne i popuca, to je sasvim u redu.
Kada je gotov, ostavi ga da se hladi u kalupu na rešetki 10 minuta. Zatim pažljivo ukloni foliju i stranice kalupa te ostavi da se potpuno ohladi, otprilike 2 sata.
Ukrasi šećerom u prahu, sjemenkama nara, ušećerenim đumbirom, brusnicama, royal icing glazurom... a posluži od malo tučenog slatkog vrhnja.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.