Prvi 16 pregleda 12. prosinca 2024.

Sočno i ukusno: Kolač s đumbirom

Canva

Odlično prolazi i kao desert i kao doručak

Sastojci:

  • 1 šalica vode
  • suncokretovo ulje
  • 3/4 šalice đumbira
  • šalica šećera
  • šalica ulja od repice
  • šalica melase
  • 2 žličice sode bikarbone
  • pola žličice soli
  • 2 jaja
  • 2 šalice brašna
  • žličica cimeta
  • pola žličice pimenta
  • pola žličice klinčića
  • prstohvat papra
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • šlag
  • šećer u prahu

Priprema:

Zagrij pećnicu na 175 °C. Dno kalupa s odvojivim obručem (promjer kalupa cca 23 cm) obloži papirom za pečenje, a stranice lagano naulji. Može se koristiti i duguljasti kalup za kruh. Vanjske strane kalupa čvrsto omotaj duplim slojem aluminijske folije da spriječiš curenje smjese. Kalup postavi na lim s visokim rubovima.

U blenderu pomiješaj kipuću vodu i oguljeni pa nasjeckani đumbir te miksaj dok smjesa ne postane glatka, otprilike 1 minutu. Dodaj šećer, ulje, melasu, sodu bikarbonu i sol pa nastavi miksati dok se sve ne sjedini, oko 15 sekundi. Na kraju dodaj jaja i kratko miksaj, oko 15 sekundi.

U srednjoj zdjeli pomiješaj brašno, cimet, piment, klinčiće, muškatni oraščić i crni papar. Dodaj suhe sastojke u smjesu u blenderu i miksaj kratko, samo dok se sve sjedini, oko 30 sekundi.

Ulij tijesto u pripremljeni kalup. Peci dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista, otprilike 1 sat. Ako se kolač tijekom pečenja malo podigne i popuca, to je sasvim u redu.

Kada je gotov, ostavi ga da se hladi u kalupu na rešetki 10 minuta. Zatim pažljivo ukloni foliju i stranice kalupa te ostavi da se potpuno ohladi, otprilike 2 sata.

Ukrasi šećerom u prahu, sjemenkama nara, ušećerenim đumbirom, brusnicama, royal icing glazurom... a posluži od malo tučenog slatkog vrhnja.

 

Tvoja reakcija?