Ako volite slatko i stalno tražite inspiraciju što sljedeće pripremiti, svakako uzmite u obzir ovaj neodoljivi spoj - i napravite baklavu s pistacijama i narančom. Mljac!
Sastojci:
- 3 šalice pistacija (1 šalica = 250 ml) – neslanih, oguljenih
- žličica cimeta u prahu
- 1 pakiranje gotovih kora za baklavu
- 240 g maslaca, rastopljenog
- 1 naranča – naribana korica i sok
- ¾ šalice šećera
- ¾ šalice vode
- 1/3 šalice meda
- 1 žličica narančine vodice
Priprema:
1. Pećnicu zagrijte na 175 stupnjeva. Lagano namastite pleh dimenzija cca 23x33 cm.
2. Pistacije i cimet stavite u multipraktik ili sjeckalicu. Trebate dobiti sitno sjeckane pistacije.
3. Na dno pleha stavite dvije gotove kore. Premažite ih rastopljenim maslacem. Dodajte dio nasjeckanih pistacija. Ponovite postupak – 2 kore, maslac, pistacije… sve dok ne potrošite sve sastojke. Na vrhu neka budu 2 kore koje također treba premazati maslacem.
4. Narežite baklavu prije pečenja. Pecite 45-50 minuta, odnosno dok vrh ne dobije zlaćano-smeđu boju i tijesto se ne počne lagano odvajati od rubova pleha.
5. Dok se baklava peče, iscijedite sok od naranče te naribajte koricu. Stavite u lončić i dodajte šećer, vodu, med i narančinu vodicu (ukoliko nemate narančinu vodicu, dodajte još malo korice i soka od naranče).
6. Pustite da zavrije i ostavite da ključa 10-ak minuta. Maknite s vatre i stavite sa strane. Topli sirup prelijte preko vruće baklave u dva navrata. Prelijte polovicu te pričekajte da se upije pa dodajte ostatak sirupa.
Uživajte! A za više ovakvih recepata posjetite portal Miss Gastro.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.