Prvi 794 pregleda 24. veljače 2019.

Steve Jobs: Genijalni um ili kradljivac ideja?

mannurana_official/Instagram

Postoje mnoge teorije o Jobsu, mnoge idu njemu u prilog, ali mnoge i ne baš

Steve Jobs, između ostalog, bio je izvršni direktor, biznismen i dizajner tvrtke Apple čiji je i suosnivač. Postao je milijarder zahvaljujući svojoj kreativnosti, predanosti i pažnji prema detaljima. Ali bio je i komplicirana, ponekad kontradiktorna figura - ličnost koja nas je ipak pomogla uvesti u moderno doba. Bio je na 'zemlji', ali i egoističan, uvijek korak ispred svih, a u poslu je znao biti okrutan i prema najbližima. Danas bi proslavio 64. rođendan, piše Factinate i donosi najzanimljivije činjenice o njemu.

1. Monah

Jobs je bio pobožni Zen budista i čak jer azmišljao da postane budistički redovnik. Duhovno prosvjetljenje zvuči sjajno, ali uzevši sve u obzir, vjerojatno nije previše žalio zbog svoje karijere.

2.Odustao od fakulteta

Kao i drugi pioniri računalstva Gatesa i Stevea Wozniaka, Jobs je napustio koledž. Jobs se borio sa strukturom i hijerarhijama akademskog života i napustio studij u Reed College u Oregonu.

3. Posvojenje

Steve Jobs usvojen je ubrzo nakon rođenja i odgojili su ga Paul i Clara Jobs. Roditelji su mu bili neoženjeni, međurasni par čiji roditelji nisu odobravali vezu te su ih prisiljavali da daju dijete na posvajanje.

4. Nesuđeni astronaut

Nakon rastanka s Appleom 1985. godine, Jobs se prijavio za civilnog astronauta NASA-e. Njegov zahtjev je odbijen.

5. Ništa bez Wozniaka

Od najranijih dana s Wozniakom, Jobs se smatrao kao "čovjek s idejama" predan poslu. Wozniak je, međutim, bio taj koji je učinio Jobsove snove stvarnošću. Prema mnogim izvorima, Jobs nikad nije ni naučio kako kodirati.

6. Pravo bogatstvo

U vrijeme smrti, 2011. godine, Jobs je bio vrijedan 10,2 milijarde dolara. Bio i jedan od najmlađih osoba u povijesti uvršten na Forbesovoj listi najbogatijih ljudi.

via GIPHY

7. Pokrao Wozniaka?

Jobes i Wozniak su na jednom projektu za Atariradili četiri dana bez sna kako bi ga uspjeli dovršiti. Atari je dao $ 5,000 za igru, ali Jobs je rekao Wozniaku da je dobio samo 700 dolara i dao mu 350 dolara. Wozniak je to saznao godinama kasnije, govoreći kako bi bio prepustio svoj dio novca Jobsu da je znao da mu je potreban.

8. Žrtva maltretiranja

Maltretiran u školi, dvanaestogodišnji Jobs rekao je svojim roditeljima da imaju izbor: ili će se preseliti ili će odustati od škole. Njegovi roditelji iskoristili su svu svoju ušteđevinu kako bi se preselili u kuću s tri spavaće sobe u Los Altosu. Ondje su Jobs i Wozniak izgradili prvi Apple. Dom je proglašen povijesnim lokalitetom 2013. godine.

9. Nije vjerovao u medicinu

Godine 2003., Jobsu je dijagnosticiran rak gušterače. Kao zagovornik homeopatije i prirodnih lijekova, Jobs je ignorirao želje liječnika da se podvrgne neposrednoj operaciji. Kad je iscrpio svoj popis biljnih lijekova - bez rezultata - i prihvatio operaciju, šteta je već bila učinjena. Preminuo je  5. listopada 2011. godine.

10. Posljednje riječi

Posljednje riječi Stevea Joba bile su: “Oh Wow. Oh wow. Oh Wow"! Što je to toliko impresioniralo ovog vizionara? Što je značenje njegovih zagonetnih posljednjih riječi? Nažalost, nikad nećemo saznati.

 | Autor:

Tvoja reakcija?

1 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mala_loodacha

    e ko će ga znat...