Prvi 740 pregleda 30. prosinca 2022.

Što učiniti ako ste kod kuće za Novu i osjećate se krivo?

PIXABAY

Ona jedna noć u godini kada su nam očekivanja iznimno visoka. Sanjamo o blještavim haljinama, šik zabavama i zagrljaju s ljubavi našeg života u ponoć. Međutim, većinom doček Nove godine je sve samo ne idiličan.

I evo nas opet, jedna te ista dilema. Otići na doček ili ne. Ponekad pod pritiskom okoline i brojnih pitanja Di ćeš za Novu?, popuštamo i odlazimo na doček iako protiv svoje volje.

Ona jedna noć u godini kada su naša očekivanja iznimno visoka. Sanjamo o blještavim haljinama, šik zabavama i zagrljaju s ljubavi našeg života u ponoć. Međutim, većinu vremena doček Nove godine je sve samo ne idiličan. Završimo u prenapučenim klubovima s pijanim ljudima, a odbrojavanje je gotovo uvijek malo meh. Budimo iskreni; stvari su malo prenapuhane kada je u pitanju doček zbog čega je sasvim normalno i prihvatljivo ostati kod kuće za doček. 

Dakle, što učiniti ako ostanete kod kuće za Novu godinu i osjećate se krivima?

Za početak, savjetnica Melissa Coats za portal sheknows kaže da je ključno preispitati "tradicije" u kojima sudjelujete svake godine.

- Ako se neki od njih više osjećaju kao pravila koja treba slijediti umjesto stvarne tradicije u kojoj uživate, promijenite pravilo ili ga se u potpunosti riješite. Procijenite koje su vaše vrijednosti i što vam daje najviše energije te posvetite svoje vrijeme tim stvarima - kaže Coats.

Coats također kaže da ako ste slobodni i osjećate pritisak da nađete nekoga za poljubac u ponoć, možda ove godine odlučite slaviti nešto o sebi. Jeste li više introvertirani i cijenite li druženje s ljudima jedan na jedan? Coats preporučuje da pozovete nekoga s kim se volite povezivati ​​na ugodnu večeru. Ako ste ove godine doživjeli gubitak ili Nova godina izaziva osjećaje vezane uz stariji gubitak, dopustite si da učinite što god vam se čini najautentičnijim.

- Odvucite pažnju smiješnim, uzbudljivim filmom. Ili se okupajte, razgledajte stare foto albume ili pročitajte svoju omiljenu knjigu. Od vas se ne traži da se pretvarate da ste OK - nadodaje. 

A ako mislite da osjećate nešto? 

- Dajte sebi dopuštenje da osjetite sve emocije koje se pojave. Ako se osjećate tužno ili usamljeno, shvatite da emocije nisu opasne i da dolaze i odlaze prirodno. Ako osjećate da je prošla godina bila katastrofa ili samo promašaj, dopustite da to zaboravite i nastavite dalje - savjetuje psihologinja Nicole Issa.

Issa predlaže da napravite popis stvari kojih se odričete dok ulazite u Novu godinu. Slično tome, možete pokušati pridati osobno značenje novogodišnjoj noći.

- Istražite nešto o tradicijama u drugim kulturama za nove početke ili novu godinu, pokrenite dnevnik zahvalnosti ili samo pokrenite dnevnik općenito, očistite svoj dom ili ga preobrazite - kaže.

Bez obzira na sve, Issa kaže da kada je riječ o ostanku kod kuće za novogodišnju noć, glavna ideja imati solidan plan za sebe koji najbolje odražava tko ste i što vam je doista dobro.

- Dopustite si da osjećate i radite što želite i pronađite vlastiti način kretanja naprijed, onaj koji ne uključuje tradicionalnu skupu večer ispunjenu šampanjcem ili večer u prenapučenom klubu, koja bi za vas mogla biti puna pritiska i pogoršanja - dodaje ona.

Tvoja reakcija?