Prvi 1594 pregleda 29. studenoga 2019.

Štrajk: Zimski praznici kraći, a nastava će trajati duže?

Dusko Jaramaz/PIXSELL, Canva

Nakon što su se u medijima i javnosti pojavila brojna pitanja o nadoknađivanju dana nastave koje su učenici izgubili tijekom štrajka, Ministarstvo je objavilo pregled kako bi nadoknada trebala izgledati.

Ministarstvo obrazovanja je izradilo pregled stanja na današnji dan za 15 dana izgubljene nastave. U njemu su opisali na koji način će učenici nadoknaditi nastavne sate koje su propustili. Iz Ministarstava su upozorili da ovaj plan nije uputa školama, već informacija za javnost koja se pitala kako će se nadoknađivati sati, javlja 24 sata.

Pogledajte galeriju fotki s nedavnog prosvjeda:

1/6
prosvjed

Plan se ne odnosi na sve škole

U priopćenju su naveli da se ovaj plan ne odnosi na sve osnovne i srednje škole jer nisu svi štrajkali na isti način. Djelomično nastavu održava 274 osnovnih i 139 srednjih škola. One ne moraju nadoknađivati nastavne dane, već samo izgubljene nastavne sate.

S druge strane, škole koje uopće ne održavaju nastavu, a to je 441 osnovna i 163 srednje škole, će morati nadoknaditi minimalno 15 nastavnih dana. Njima će se skratiti praznici i produljiti školska godina.

To bi izgledalo ovako:

Zimski praznici bi trajali barem dva tjedna, od 24. prosinca do 6. siječnja (Badnjak – Sveta Tri Kralja).

Proljetni praznici trajali bi samo od 10. do 13. travnja (Veliki Petak – Uskrsni Ponedjeljak).

Nastavna godina trebala bi biti produžena do 26. lipnja 2020.

Maturantima bi se školska godina produljila na najviše tjedan dana kako bi se na vrijeme mogli upisati na fakultete. Navedeni plan ne uključuje odrade subotama.

Tvoja reakcija?