Prvi 674 pregleda 18. kolovoza 2021.

Studentica iz Afganistana se opet javila: 'Ne nasjedajte...'

screenshot/twitter

Mlada Afganistanka čiji su vapaji obišli svijet dala je intervju za Voice of America i objasnila trenutnu situaciju u Afganistanu te poručila zašto talibanima ne treba vjerovati

Nakon što je svijet obišao potresan video studentice iz Afganistana koja, grcajući u suzama, opisuje situaciju nakon što su ondje zavladali talibani, novinarka Voice of America, Masih Alinejad s njom je napravila intervju u kojemu je djevojka svijetu poručila da ne nasjeda na riječi talibana, piše 24sata.

Studentica (23) ispričala je kako je policija evakuirala sve žene sa sveučilišta u Kabulu te da su ona i njene sestre posakrivale sve dokumente, a osobito diplome.

“Imam 23 godine. Žene poput mene talibani prisilno daju na ženidbu svojim borcima. Brakom ozakonjeno silovanje je njihova verzija Kurana. Nas žene oni smatraju ratnim plijenom“, rekla je djevojka koja se trenutno skriva negdje izvan Afganistana.

Od obitelji i prijatelja koji su ostali u Afganistanu saznala je da je ženama već zabranjeno da izlaze na ulice bez pokrivenih glava i lica te da su svi u strahu od nasilja i odmazdi.

Na prvoj konferenciji za novinare talibani su rekli da neće dozvoljavati nasilje nad stanovnicima te da će poštivati svačija prava (što se odnosi i na povratak muškaraca i žena na posao) sve dok se poštuju Šerijatski zakoni. No, studentica ostatku svijeta poručuje da tim obećanjima ne treba vjerovati.

“Molim vas, mislite o budućnosti. Nemojte ostati ravnodušni na masakr naših ljudi. Ne želim da se ovo ponovi za 40 godina. Ne nasjedajte na obećanja talibana u današnjem Afganistanu. Ljude poput vas ubijaju. Imamo mnoge žene snažne poput Michelle Obame i Angele Merkel u Afganistanu. Ali sada će biti prisiljene pokoriti se šerijatu“, poručila je.

Više vijesti i informacija o situaciji u Afganistanu možete pratiti na portalu 24sata.

Tvoja reakcija?