Prvi 669 pregleda 15. svibnja 2023.

Studija pokazala: Ukoliko imate sestru - sretnica ste!

canva

Dogodi li vam se ikad da vas sestra izbaci iz takta? Znamo, sestre kao da su majstori za živciranje. Unatoč tome, ona će vam uvijek biti najbolja prijateljica.

Sestre nas često mogu izludjeti, bilo da koriste naše skupe preparate za njegu kože, oblače našu odjeću ili koriste kupaonicu za dugo tuširanje baš u trenutku kad nam se žuri.

Bez obzira što nam se ponekad zbog njih digne svaka dlaka na glavi, imati sestru nosi brojne benefite sa sobom. Nedavna studija pokazala je da sestre mogu pozitivno utjecati na naš život.

 | Autor: Canva Canva

Škola obiteljskog života Sveučilišta Birgham Young provela je istraživanje koje je otkrilo da nas to što imamo sestru čini pažljivijima i suosjećajnijima te da pozitivno utječe na naše društveno ponašanje.

Istraživanje je također pokazalo da sestre mogu pomoći našem mentalnom zdravlju jer nas potiču da govorimo o svojim osjećajima. Uz to, mogu nam pomoći da se osjećamo samopouzdanijima, poželjnijima i manje usamljenima.

 | Autor: Canva Canva

Docent Alex Jensen osvrnuo se na spomenutu studiju te je rekao kako braća i sestre jedni drugima pomažu razviti društvene vještine, poput kompromisa, komunikacije i pregovaranja. "Čak i sukob između braće i sestara, ako je manji, može promicati zdrav razvoj", zaključuje Jensen.

Ovo je istraživanje između ostalog otkrilo da muškarci koji su odrasli sa sestrama imaju više razumijevanja za druge ljude i bolje komunikacijske vještine.

 | Autor: Canva Canva

Alex Jensen objasnio je kako neka istraživanja pojašnjavaju da imati brata ili sestru različitog spola od nas može biti veoma korisno u adolescenciji. "Mnogi od tih parova braće i sestara zbliže se tijekom tinejdžerskih godina jer postanu dobar izvor informacija o suprotnom spolu", pojašnjava Jensen.

Her prenosi kako sestre mogu pomoći svojoj braći pri rješavanju sukoba i kontroli emocija.

Iako nas sestre često živciraju, trebamo biti zahvalni na njima. Unatoč tome što uzmu našu najdražu haljinu ili parfem, puno je više lijepih i pozitivnih stvari koje donesu u naš život.

Tvoja reakcija?