Prvi 914 pregleda 27. ožujka 2021.

Sutra ponovno pomičemo sat i spavamo sat vremena kraće

Facundo Arrizabalaga/REUTERS/PIXSELL, Canva

Iako se već neko vrijeme najavljuje kako će u zemljama Europske Unije biti ukinuto zimsko i ljetno računanje vremena, do toga još uvijek nije došlo. Stoga u noći sa subote na nedjelju ponovno pomičemo kazaljke sat vremena unaprijed, što znači da spavamo sat vremena kraće ove noći

U nedjelju tako započinje ljetno računanje vremena, a vrijeme se pomiče za jedan sat unaprijed, sa dva na tri, javlja 24sata. 

Mnogo se govorilo o tome kako će ove nedjelje ljudi u zemljama EU posljednji put pomicati sat, to je ipak otišlo 'na čekanje'. 

 | Autor: Facundo Arrizabalaga/REUTERS/PIXSELL, Canva Facundo Arrizabalaga/REUTERS/PIXSELL, Canva

"Ovo nije zadnje pomicanje sata, jer propis Europske Unije kojim se planiralo ukidanje takve prakse nikad nije donesen. Također, nije izgledno da će biti donesen u doglednom razdoblju", objasnili su za 24sata stručnjaci iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

 | Autor: Facundo Arrizabalaga/REUTERS/PIXSELL, Canva Facundo Arrizabalaga/REUTERS/PIXSELL, Canva

Zbog nemogućnosti dogovora zemalja unutar Europske Unije oko ujednačavanja standardnog vremena među susjednim državama, i dalje ćemo, barem u narednih nekoliko godina, pomicati sad unazad pa unaprijed kako nam budu dolazili zima, odnosno ljeto. 

Do kad? To još nitko sa sigurnošću ne zna. A za više informacija o ovoj temi posjetite portal 24sata.

 

 | Autor:

Tvoja reakcija?