Prvi 1465 pregleda 12. kolovoza 2019.

Večeras pogledaj u nebo: Zvijezde padaju u velikom broju

Federico Beccari/Unsplash

U noći s 12. na 13. kolovoz padat će zvijezde pa ako vidiš koju, zaželi želju

Večeras je čarobna noć. Naime, padaju zvijezde u velikom broju. Takvo što zovemo suze svetog Lovre pa večeras uputi pogled prema nebu. Ako vidiš zvijezdu kako pada zaželi želju i trebala bi se ostvariti. 

Zvijezde je najbolje promatrati što dalje od gradske vreve i svjetala.

Što su zvijezde padalice zapravo?

To su meteori - bljeskovi meteorida, malih krhotina kometa ili asteroida. Meteoridi nastavljaju pratiti evća tijela od kojih su se odlomili istom putanjom i sagorijevaju u doticaiju sa Zemljinom atmosferom, piše 24sata.

Tko je bio sveti Lovro?

Meteore iz grupe Perzeida u narodu zovemo suze svetog Lovre jer se najbolje vide uparvo nakon obilježavanja dana ovoga sveca. A Lovro je kršćanski svetac smaknut zbog velikodušnosti prema sirotinji. Naime, dijelio je crkveno blago sirotinji umjesto da ga, po naredbi, preda caru. Navodno je plakao zbog ljudske pohlepe kada su ga vodili na stratište pa upravo odatle naziv 'suze' za meteore. On slovi za zaštitnika kuhara, knjižničara, arhivista, kožara i komičara.

A s kime ćeš ti večeras promatrati zvijezde?

 

Pogledaj novi video na našem YouTube kanalu.

 | Autor:

Tvoja reakcija?

1 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mala_loodacha

    hvala sto ste javili