Prvi 1527 pregleda 12. veljače 2020.

Hrvatski tinejdžeri ucjenjuju se golišavim fotografijama?

Unsplash/dominos Instagram

Iako je, prema mišljenju mladih, razmjenjivanje 'škakljivih' fotografija sasvim normalno, pitanje je može li jedan adolescent zaista zrelo odlučiti o takvom činu?

Vjerovali ili ne, danas je najnormalnija pojava da mladi u Hrvatskoj izmjenjuju intimne golišave fotografije. Slanje takvih fotografija postalo je normalno otprilike kao što je normalno nekome reći 'Dobar dan', piše 24sata.

"Nenormalne situacije postale su normalne, i to je strašno. Kao kod alkoholičara, kad im se smanji osjetljivost na alkohol, tako je i adolescentima danas smanjena osjetljivost na seksualne sadržaje", govori prof. dr.sc Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Istraživanje među učenicima hrvatskih srednjih škola

 | Autor: Unsplash/dominos Instagram Unsplash/dominos Instagram

Doktorica Buljan otkrila je da danas 60 posto mladih šalje i prima seksualni sadržaj, odnosno 'Sexta'.

Poliklinika je u suradnji s Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu te Gradskim uredom za zdravstvo Grada Zagreba napravila istraživanje. Jedan od dobivenih podataka jest da je gotovo 60 posto mladih barem jednom dobilo ili poslalo eksplicitnu fotografiju. Jedan od podataka koji također zabrinjava je i taj da 17 posto njih tu fotografiju ili video proslijedi drugima. Njih 3,3 posto 'sexta' s potpuno nepoznatim ljudima.

Navedeno istraživanje je provedeno na 1.772 učenika prvih i trećih razreda gimnazija i strukovnih škola Zagreba, Osijeka, Splita, Rijeke i Dubrovnika.

Zabrinjavajući podaci

 | Autor: Unsplash/dominos Instagram Unsplash/dominos Instagram

Zabrinjavajući podatak je i taj da je 5,5 posto sudionika razmjenjivao seksualno izazovan materijal. Većina njih je to učinila dobrovoljno, njih čak 87 posto. Sedmero njih to je učinilo na nagovor, a šestero pod prisilom, javlja 24sata.

Najnormalniji je, čini se, postao i 'sextortion'. To zapravo znači ucjenu seksualno eksplicitnim fotografijama žrtve ako se ona dalje ne uključi u seksualne aktivnosti.

Buljan Flander također ističe da čak 90 posto mladih, prema istraživanju, dalje prosljeđuje eksplicitan sadržaj koji dobije i zbog toga se ne osjećaju krivim, već krivnju svaljuju na one koji su prvi poslali sadržaj. 

Doktorica je na kraju poručila mladima: "Ne srljajte, razmislite par puta prije nego proslijedite nečiju intimnu fotografiju ili pošaljete svoju."

Tvoja reakcija?