Prvi 10680 pregleda 09. ožujka 2024.

Torta od milerama i malina baš doziva proljeće

canva

Ako si ovog vikenda želite napraviti nešto slatko i počastiti sebe i svoje najdraže, ova torta od milerama i malina pravi je izbor. Osim što je ukusna i osvježavajuća, nekako baš kao da doziva proljeće... Uživajte!

Sastojci za biskvit:

  • 10 dag maslaca
  • 10 dag šećera
  • 1 jaje
  • 1 prašak za pecivo
  • 25 dag glatkog brašna

Sastojci za kremu:

  • 5 dcl mlijeka
  • 2 pudinga od vanilije
  • 25 dag šećera
  • 90 dag milerama

Sastojci za žele od malina:

  • 25 dag smrznutih malina
  • 70 grama šećera
  • 1 bourbon vanilin šećer
  • pola vrećice mljevene želatine

Sastojci za mousse od malina:

  • 30 dag smrznutih malina (mogu i svježe)
  • 10 dag šećera
  • 2 dcl slatkog vrhnja za šlag
  • pola vrećice mljevene želatine

Priprema - biskvit:

Omekšali maslac izmiksajte sa šećerom. Dodajte jaje, izmiksajte te dodajte prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo. Izradite tijesto, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.

Priprema - krema:

Odvojite malo mlijeka, a ostatak stavite zakuhati zajedno sa šećerom. U malo mlijeka izmiksajte puding, da ne bude grudica te ulijte kada ostatak mlijeka provrije. Nastavite miješati na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne. Pustite dvije, tri minute da se malo prohladi, a zatim dodajte mileram te dobro izmiksajte da vam se svi sastojci sjedine.

Tijesto nakon 30 minuta izvadite iz hladnjaka, stavite na radnu plohu te dodajte još šaku brašna i premijesite. Zatim ga razvaljajte na veličinu kalupa s tim da morate računati 3 cm više da vam uhvati i visinu ruba kalupa. Ako budete imali problema da vam rubovi padaju samo ih lagano premažite s malo vode.

Zatim izlijte mileram kremu i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°, 60 minuta. Kada je pečena, krema će se još lagano tresti, ali kako se bude hladila, stisnut će se. Tortu pustite da se dobro ohladi.

Priprema - žele od malina:

Želatinu prelijte s dvije žlice hladne vode i pustite 5 minuta da odstoji. U međuvremenu maline zajedno sa šećerom i vanilin šećerom stavite zakuhati, dok se maline skroz ne raspadnu i šećer ne otopi. Ako ne volite njene sitne košćice možete ju propasirati, ali ako vam ne smetaju onda taj korak preskočite.

U vruće dodajte želatinu koju malo otopite na vatri. Smjesu izlijte u kalup za torte promjera 20 cm, s tim da na dno stavite papir za pečenje. Stavite u zamrzivač dok se skroz ne stisne. Kada se žele stisnuo stavite ga na kremu od milerama, ali torta mora biti doooobro ohlađena. 

Priprema - mousse od malina:

Maline prokuhajte zajedno sa šećerom. Štapnim mikserom usitnite i procijedite kroz fino cjedilo. Zatim ohladite dobivenu smjesu. Želatinu prelijte s dvije žlice vode, pustite 5 minuta te ju malo zagrijte da se otopi i izlijte u dobivenu smjesu. Izradite šlag te u njega dodajte smjesu od malina i želatine. Kada dodate smjesu promiješajte ju kuhačom, jer miksanjem bi dodatno aktivirali želatinu i napravili više štete nego koristi. Lagano promiješajte i mousse premažite preko želea i mileram kreme. Tortu ostavite u hladnjaku, najbolje preko noći, pa poslužite skroz ohlađenu!

Originalan recept pronađite na Miss Gastro.

Tvoja reakcija?