Prvi 6969 pregleda 17. studenoga 2023.

Tradicionalno i ukusno: Baklava s gotovim korama

canva

S obzirom da je danas Dan baklave, ovo je idealno vrijeme za spremiti tradicionalni i svima omiljeni desert. U slast!

Sastojci:

  • 500 g oraha
  • 700 g šećera
  • 500 g kora za pite i savijače
  • 250 g maslaca
  • 1 limun
  • 1 dl ulja

Priprema:

1. 200 g oraha nasjeckamo, 300 g oraha sameljemo te dodamo 100 g šećera i izmješamo. Kore pripremimo tako da ih izrežemo na dimenzije posude za pečenje.

2. Dno posude za pečenje premažemo tankim slojem ulja i počnemo slagati prethodno pripremljene kore. Dodamo šest i pol žlica smjese oraha i šećera i ravnomjerno rasporedimo. Poškropimo uljem nasumično.

3. Dok stavljamo zadnji sloj kora i režemo baklavu, stavimo maslac da se topi na laganoj temperaturi.

4. Kada je maslac otopljen dobro premažemo i natopimo baklavu te upalimo pećnicu na 200°C da se zagrije 10 minuta. Dok baklava ne upije maslac. Pećnicu smanjimo na 180°C i stavimo baklavu da se peče 40-45 minuta.

5. Dok se baklava lagano krčka ulijemo 1 litru vruće vode i kad proključa dodamo 600 g šećera, lagano promješamo i pustimo da se na laganoj vatri krčka 5 minuta. Dok se to kuha izrežemo jedan limun i dodamo 3 najveća komada u lonac te krčkamo još 5 minuta.

6. Nakon što smo izvadili baklavu iz pećnice polijevamo baklavu s pola agde dok ostatak prelijemo kad se agda ohladi. Na kraju dodamo narezane limune. Baklavu najbolje ostaviti preko noći na sobnoj temperaturi te ju potom stavimo u frižider.

Originalni recept pronađi na Coolinarika.

Tvoja reakcija?