Prvi 412 pregleda 21. studenoga 2023.

Transplantacija obrva: Zahvat koji postaje sve popularniji

canva

Transplantacija obrva izvodi se još od 90-ih, no u zadnje vrijeme postaje sve popularnija.

Transplantacija obrva je održiva opcija za one koji traže trajno rješenje prirodnog izgleda i dugotrajne rezultate.

Ako ste se ikada pitali kako možete oživjeti volumen ili rast obrva, donosimo vam odgovor na to pitanje. Yannis Giantzides, doktor medicine u 'Harley Street Hair Transplant Clinics' podijelio je što je sve potrebno znati o presađivanju obrva.

Što je transplantacija obrva?

Transplantacija obrva kozmetički je postupak koji uključuje presađivanje folikula dlačica u područje obrva. "Osoba obično želi učiniti svoje obrve punijima pa se odlučuje za transplantaciju obrva gdje se postojeće dlake sa stražnje strane glave (njihovo donorsko područje) transplantiraju u obrve kako bi vratile gustoću", kaže dr. Yannis Giantzides.

 | Autor: Canva Canva

Kako se izvodi transplantacija obrva?

Važno je napomenuti da transplantaciju obrva uvijek treba izvoditi iskusan kirurg. Prema dr. Yannisu, "kirurg će najprije ubrizgati lokalni anestetik u pacijentovo donorsko područje (stražnji dio i bočna strana glave) kako bi izvadio kosu s tih područja." Područje donora često se bira zbog njegove sposobnosti davanja dlačica koje blisko odgovaraju teksturi i obrascu rasta prirodnih obrva.

“Ova se kosa zatim uzima i priprema u pojedinačne folikule dlake te podrezuje na duljinu. Kirurg će tada također ubrizgati lokalni anestetik u područje primatelja (obrve),” dodaje dr. Yannis. "Oni će zatim napraviti rezove u području primatelja u pripremi za implantaciju dlačica koje su uzete sa stražnje strane glave u obrve."

Tko je najbolji kandidat za transplantaciju obrva?

“Najbolji kandidat za transplantaciju obrva je netko tko je obično prekomjerno čupao ili izgubio dlake na neki način iz svojih obrva i kao rezultat toga, ima jako tanke obrve i želi povratiti svoju prethodnu debljinu”, kaže dr. Yannis.

 | Autor: Canva Canva

Koliko dugo traje transplantacija obrva?

Trajanje transplantacije obrva varirta, ali dr. Yannis kaže da sama operacija obično traje od četiri do šest sati.

Kako odlučiti koji je pravi oblik obrva?

Dr. Yannis kaže da se oblik obrva unaprijed osmišljava u suradnji kirurga i pacijenta. “Oni su tu kako bi bili sigurni da su zadovoljni dizajnom. Pomaže ako pacijent može donijeti neke slike da pokaže kako su njegove obrve izgledale prije i kakav oblik i dizajn želi postići”, dodaje.

Koliko dugo traje oporavak od transplantacije obrva?

Prema dr. Yannisu, vrijeme oporavka trebalo bi trajati između jednog i dva tjedna. “Pacijentima preporučamo dva tjedna kako bi kraste otpale i kako bi transplantirane dlačice potpuno zacijelile i ‘ulegle’ te kako bi donorsko područje zacijelilo”, piše YourTango.

Tvoja reakcija?