Prvi 901 pregleda 06. ožujka 2020.

Trećina Poljske službeno više ne podržava LGBT ideologiju

unsplash

Ekstremna odluka zgrozila je dio građana i ostatak svijeta.

Od veljače, skoro 100 poljskih lokalnih vlada službeno se proglasilo 'slobodnima od LGBT ideologije'. Može se reći da je to zbilja ogroman korak unazad za ovu zemlju, barem ako je suditi prema standardima ostalih zemalja u 21. stoljeću.

Osude iz drugih zemalja

 | Autor:

U veljači 2019. varšavski gradonačelnik Rafał Trzaskowski potpisao je deklaraciju u kojoj podržava LGBTQ organizaciju te je bio plan integrirati LGBTQ stajališta u kurikulum vezan uz spolni odgoj u varšavskim školama. 

No, poljska desnica imala je problem s tim, komentirajući kako bi takva stajališta "seksualizirala djecu". Vođa stranke PiS, Jarosław Kaczyński, koji je inače "otvoreni homofob", kako se sam prozvao, odmaknuo se od stajališta varšavske deklaracije. Do kolovoza 2019., oko 30 različitih 'zona slobodnih od LGBT ideologije' utemeljeno je u Poljskoj, a brojka samo raste, javlja PopBuzz.

Europski parlament strogo je osudio taj stav jer smatraju da diskriminiraju LGBTQ prava. Aktivisti koji se bore protiv ove odluke napravili su i 'Atlas of Hate' mapu kako bi pokazali koliko daleko su otišle poljske "LGBTQ free zone", prekrivajući područje veće od Mađarske.

 | Autor:

Ovo nije prvi put da je dio poljske vlade pokušao ugušiti sva prava LGBTQ zajednice u toj zemlji. Dvije godine, konzervativni političari pokušavaju ugušiti Gay Pride u Poljskoj, pravdajući se time da su pripadnici LGBTQ-a prijetnja sigurnosti građana. U Poljskoj, ovakvi Prideovi često završe nasiljem. Prošli mjesec, primjerice, mladi je par poslan u zatvor na godinu dana zbog toga što su na pride u Lubin u Poljskoj donijeli eksplozivne naprave, koje su napravili sami kod kuće.

Što vi mislite o ovoj ekstremnoj odluci dijela poljskih vlasti?

Tvoja reakcija?