Prvi Recepti 2619 pregleda 02. travnja 2025.

Troslojni kolač s jagodama: Standard na listi deserata

screenshot/miss7

Nakon što probate ovaj kolač s jagodama oduševit ćete se! Svi vole isprobavati kolače u koje idu jagode, ali ovaj recept u kojem jagode nisu glavna zvijezda je isto izvrstan! Jednostavan je za pripremu, a njegova tajna je u tijestu koje na kraju kolaču daje tri različite teksture – hrskavu, kremastu i gustu.

SASTOJCI

  • jaje 4 kom
  • šećer 0,75 šalica
  • maslac 0,50 šalica
  • ekstrakt vanilije 1 žličica
  • glatko brašno 0,75 šalica
  • mlijeko 2 šalica
  • jagode 250 g
  • šećer u prahu 2 žlica

 | Autor: Miss7/Gastro Miss7/Gastro

POSTUPAK

  1. Pećnicu zagrij na 160 stupnjeva, namasti pleh dimenzija cca 20x20 cm, piše miss7.
  2. Razdvoji bjelanjke i žumanjke.
  3. Žumanjke miksaj u velikoj zdjeli skupa sa šećerom na srednjoj brzini miksera dok ne postanu lagani, pahuljasti i svjetlije boje, oko 5 minuta.
  4. Umućenim žumanjcima dodaj rastopljeni maslac i vaniliju i miksaj dalje na srednjoj brzini dodatnu minutu, odnosno dok smjesa ne postane jednolična.
  5. Dodaj brašno i miksaj na najslabijoj brzini miksera oko 1 minutu.
  6. Polako dodaj toplo mlijeko, uz miksanje.
  7. Istuci bjelanjke u čvrst snijeg, trebat će ti 3-5 minuta.
  8. Polagano snijeg umiješaj u tijesto.
  9. Peci kolač 45 minuta na 160 stupnjeva dok odozgora ne dobije zlaćanu koricu, a strane se ne počnu odvajati od kalupa.
  10. Ohladi kolač prije rezanja.
  11. Posluži s jagodama i posuto šećerom u prahu ili pak s nekim drugim dodatkom poput čokolade, nekog drugog voća, tučenog slatkog vrhnja…

Tvoja reakcija?