Prvi Rat u Ukrajini 79 pregleda 04. travnja 2022.

U Budimpešti je održan mirni prosvjed za podršku Ukrajini

BERNADETT SZABO/REUTERS/PIXSELL

U subotu se, u centru Budimpešte, okupilo oko tisuću građana koji su održali miran prosvjed u znak podrške Ukrajini

Protekle subote se, u centru Budimpešte održao prosvjed građana u znak podrške Ukrajini, ali i kao znak protesta protiv mađarske vlade koja, u ratom zahvaćena područja, odbija poslati oružje, piše 24sata.

Na prosvjedu se okupilo oko tisuću građana, a na poziv ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog organizirala ga je udruga građana koja podržava ukrajinsku neovisnost. 

 | Autor: BERNADETT SZABO/REUTERS/PIXSELL BERNADETT SZABO/REUTERS/PIXSELL

Prosvjednici su mahali ukrajinskim zastavama i nosili transparente na kojima je pisalo 'Zaustavite Putina' i 'Spasite Ukrajinu', a prosvjedu je prethodio mirni marš ukrajinskih majki koje su pobjegle u Mađarsku.

Jedan organizatora prosvjeda, Peter Juhasz rekao je da, iako udruge civilnog društva pokazuju solidarnost prema izbjeglicama i čine sve što mogu za njih, premijer Viktor Orban i mađarska vlada "nisu učinili ništa".

 | Autor: BERNADETT SZABO/REUTERS/PIXSELL BERNADETT SZABO/REUTERS/PIXSELL

"Građani su dakle srce Mađarske. Orban, s druge strane, nije srce Mađarske", nego lopov čije su ruke sada krvave, rekao je Juhasz i dodao da ne želi da svijet misli da su Mađari "isti kao i Viktor Orban".

Državni tajnik ureda premijera, Csaba Domotor napomenuo je da je Mađarska osudila rusku agresiju u Ukrajini i izrazila zabrinutost glede ukrajinskog teritorijalnog integriteta i obvezala se pomoći svim ljudima u nevolji.

 | Autor: BERNADETT SZABO/REUTERS/PIXSELL BERNADETT SZABO/REUTERS/PIXSELL

"No, rusko-ukrajinski rat nije naš rat. Nismo ga izazvali i ne želimo u njemu sudjelovati. Nema napretka bez sigurnosti. Zemlja se može dalje graditi samo ako očuvamo sigurnost", rekao je Domotor.

Tvoja reakcija?