Prvi 1430 pregleda 25. ožujka 2022.

U Hrvatskoj ćete uskoro moći studirati videoigre!

Canva/Opinionstage

Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu pokrenula je projekt s pet fakulteta kojima je glavni cilj osposobiti Hrvate za što brže i uspješnije zapošljavanje u globalno rastućoj gaming industriji

 Neposredno prije pandemije koja je naglavačke okrenula sektore obrazovanja i kulture, pet hrvatskih fakulteta – Akademija dramske umjetnosti, Akademija likovnih umjetnosti, Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu, Fakultet organizacije i informatike te Fakultet elektrotehnike i računarstva pokrenuli su projekt Edu4Games. Riječ je o projektu koji je započeo 2019. godine, a cilj mu je  pripremiti 'teren' za uvođenje novih studijskih programa koji bi Hrvate osposobili za rad u industriji videoigara. 

Diplomski studij i cjeloživotno obrazovanje 

Edu4Games je osmišljen s ciljem da procesi učenja budućih kreatora videoigara budu usmjereni na umjetničku i znanstvenu praksu te na istraživanja. Osim diplomskog studija s četiri usmjerenja (dizajn videoigara, vizualna umjetnost videoigara, programiranje videoigara, produkcija videoigara), izrađeni su i standardi zanimanja i kvalifikacije, kao i program cjeloživotnog obrazovanja. Tijekom projekta angažirani su brojni nastavnici Sveučilišta u Zagrebu, a veliku ulogu u projektu imali su i brojni stručnjaci iz industrije videoigara. 

 | Autor: 24Sata, Promo 24Sata, Promo

Stručnjaci iz industrije predavali su sudionicima projekta na obrazovnom pilot programu cjeloživotnog učenja, a sudjelovali su i u raspisu predmeta budućeg studijskog programa. Tijekom projekta ostvarena je i suradnja s Klasterom hrvatskih proizvođača videoigara CGDA (Croatian Game Developers Alliance) te Poduzetničkim inkubatorom PISMO u Novskoj, a nastavnici Sveučilišta prošli su edukaciju u studiju za razvoj videoigara Gamechuck. 

Cilj ovog studijskog programa Akademije dramske umjetnosti je razvijanje igara koje će imati određenu kulturnu vrijednost. Budući da u Hrvatskoj ne postoji mnogo prilika za proizvodnju takozvanih AAA igara, koje su ekvivalent Hollywoodskim blockbusterima, sudionici Edu4Games programa dobivaju jedinstvenu priliku okušati se i u toj elitnoj tržišnoj niši.  

Domaće tvrtke sudjelovat će u nastavi 

U sklopu projekta EDU4GAMES nabavljena je i vrijedna oprema kojom su već opremljeni prostori Akademije dramske umjetnosti u kojima je ujedno već održan i pilot program cjeloživotnog obrazovanja. Uz gaming računala i prezentacijsku opremu, nabavljene su tako i naočale za virtualnu i proširenu stvarnost, eye-tracking oprema te grafički tableti. 

 | Autor: 24Sata, Promo 24Sata, Promo

Koliko je ovaj projekt uspješan, dokazuje i činjenica što je EDU4GAMES već predstavljen na nizu domaćih festivala i konferencija, a rad na projektu osigurao je uključenim predavačima i posjetu nekima od najvažnijih europskih gaming obrazovnih programa.  

'Game over' 

Ovaj uspješni trogodišnji projekt završio je jučerašnjom konferencijom „GAME OVER“ projekta EDU4GAMES na kojoj je dekan Akademije dramske umjetnosti, a ujedno i idejni začetnik ovog projekta, izv. prof. art. Davor Švaić predstavio provedene aktivnosti te plan provedbe budućeg studijskog programa i programa cjeloživotnog učenja Dizajn i razvoj videoigara.    

Pritom je naglasio je da se industrija na tržištu izrazito brzo razvija, a tome je, kazao je Švaić, svakako doprinijelo i pandemijsko razdoblje. Situacija s koronavirusom, istaknuo je Švaić na konferenciji, pružila je mnogima iz područja kulturnih i kreativnih industrija mogućnost da se usmjere prema industriji videoigara kao gospodarskoj grani u kojoj se može raditi i napredovati bez obzira na epidemiološke restrikcije.  

 | Autor: 24Sata, Promo 24Sata, Promo

Na završnoj konferenciji iznijeti su podaci o samoj industriji videoigara i mogućnostima zapošljavanja. Premda većina neće pronaći posao direktno u gaming industriji, čak 90% stručnjaka ovog kalibra zaposlit će se na projektima procesa igrifikacije.  

A osim navedene konferencije, izv. prof. art. Davor Švaić sudjelovat će i na najvećoj obrazovnoj konferenciji u Hrvatskoj pod nazivom Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska. Zajedno sa izv. prof. dr. sc. Majom Martinović, prodekanicom diplomskog MBA studija na ZŠEM-u, izv. prof. dr. sc. Janom Žiljak Gršić, dekanicom Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Senkom Maćešić, prorektoricom za digitalizaciju i razvoj na UNIRI, prof. dr. sc. Krunoslavom Zmaićem, dekanom Agrobiotehničkog fakulteta u Osijeku te dr. sc. Hrvojem Meštrićem, ravnateljem Uprave za znanost i tehnologiju u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, govorit će na temu revolucije na katedrama: Jesu li fakulteti tvornice diplomaca ili predvodnici inovacija?. Konferenciju ćete moći pratiti 5. travnja od 9 sati na online platformama 24sata

Prijavite se na career speed date s poslodavcima!

U sklopu konferencije 'Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska", 5. travnja organiziramo Speed Dating za studente informatike, elektrotehnike, matematike, ekonomije, grafičkog dizajna i srodnih studija.

Prijavite se ovdje i upoznajte ugledne poslodavce! Predstavite se jer vas čeka mogućnost plaćenog stažiranja ili zaposlenja! 

Partneri projekta su Europska komisija, Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET, FINA, Erste, KONČAR, Stega tisak i Leapwise, a projekt podržavaju ZICER, FOI i FER. 

Tvoja reakcija?