Prvi 1042 pregleda 28. svibnja 2019.

Uginuo je Tam, posljednji muški nosorog u Maleziji

lewa_wildlife/Instagram

Ova vrsta je u ozbiljnoj borbi s opstankom, a tužna vijest o Tamu proširila se diljem svijeta

Danas je jako tužan dan za ovu rijetku vrstu. Naime, uginuo je posljednji malezijski muški nosorog imenom Tam. Ovo je jako loša vijest sama po sebi, a još je gore ako uzmemo u obzir da na svijetu postoji još samo jedna malezijska ženka te vrste i oko 80-ak indonezisjkih, piše National Geographic.

Tam je otkriven kako se kreće oko plantaže palminog ulja 2008. godine te je uhvaćen i prebačen u rezervat za divlje životinje Tabin u državi Sabah. Bilo je neuspješnih pokušaja sparivanja s čak dvije ženke. Prvi pokušaj bio je 2011. s nosorogicom Puntungom, a drugi 2014. s Imanom. Iman je trenutno jedina predstavnica svoje vrste u Maleziji, a smatra se da u divljini postoji još manje od 80 sumatranskih nosoroga, najviše upravo na Sumatri. Ostali su razbacani diljem Kalimantana u indonezijskom Borneu.

Stručnjaci smatraju kako je izolacija nosoroga (toliko ih je malo da je mala mogućnost kako će se susresti) zapravo njihova najveća prijetnja. Ženke ove vrste mogu razviti ciste i fibroide u svojim reproduktivnim traktovima ako se predugo ne pare, što je i bio uzrok Imanine neplodnosti. Puntunga je pak zadobila ozbiljne ozljede prilikom zamke koju su postavili krivolovci zbog čega je imala propalu trudnoću. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sleeping Giant

Objavu dijeli Matthew Schwartz (@schwartz.matthew.e)

Zbog toga su vodeće svjetske neprofitne organizacije za očuvanje prirode, uključujući i National Geographic Society, 2018. godine najavile suradnju bez presedana pod nazivom 'Sumatran Rhino Rescue' čiji je cilj pronaći i sigurno uhvatiti što je više moguće divljih nosoroga kako bi se mogli spojiti za uzgoj u kontroliranoj divljini. "Tamova smrt naglašava koliko je situacija kritična i koliko su važni napori za suradnju na projektu spašavanja sumatranskih nosoroga", kaže Margaret Kinnaird, voditeljica odjela prakse za divlje životinje WWF Internationala.

Naglo pogoršanje

Tamovo stanje stalno se pogoršavalo od kraja travnja. Nije uopće imao apetita i stalno je spavao. Testovi urina otkrili su da su bubrezi nosoroga, a moguće i ostali organi, počeli otkazivati. Vlasti još uvijek ne mogu reći zašto se Tamovo stanje tako brzo pogoršalo, ali postoji mogućnost kako je jednostavno riječ o starosti. Procjenjuje se da je Tam bio u tridesetim godinama, a prosječni životni vijek nosoroga je između 35 i 40 godina.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The death of Tam is a great loss for Malaysia as it leaves us with just an individual rhinoceros in our vast country. We must work hard to ensure that no other species will disappear from Malaysia. We owe it to the future generations. #Repost @mongabay with @get_repost ・・・ A Sumatran rhino affectionately known as Tam died May 27 following months of poor health. Tam was the last male Sumatran rhino known to survive in Malaysia. One female of the species is now living in Malaysia. Read more by clicking on the link in our Story or visiting www.mongabay.com #rhino #rhinos #sumatranrhino #animals #wildlife #endangeredspecies #malayisia #environment #nature

Objavu dijeli WCS Malaysia (@thewcsmalaysia)

Alarmantno stanje

"Javnost mora razumjeti koliko je važno preživljavanje Sumatranskih nosoroga. Tamova smrt poziv je na buđenje kako bi se pronašlo što više životinja u divljini i smjestilo ih se u kontrolirano stanište", kaže Kinnaird, koja posljednje dvije godine koordinira planove vezane uz budućnost sumatranskog nosoroga iz WWF Instituta za zaštitu životinja (WWF je također dio sumatranske koalicije za spašavanje nosoroga).

Nova nada

Dobra vijest je da je koalicija već krajem prošle godine uspjela uhvatiti novu ženku Pahu. Njezin prijenos u novo stanište u Kelianu bio je vrlo važan, a nosorogica je bila u pratnji policajaca i buldožera. Što se tiče stručnjaka, Pahu izgleda reproduktivno zdravo, ona napreduje u svom novom domu i, uz malo sreće, uskoro će imati društvo. "Naše najnovije ankete pokazuju da postoje i drugi nosorozi koji još lutaju u šumama Kalimantana, što mi daje novu nadu", kaže Kinnaird. "Moramo i dalje biti čvrsto usmjereni na spašavanje preostalih 80 Sumatranskih nosoroga, koristeći kombinaciju intenzivne zaštite i uzgoja u zatočeništvu i raditi s lokalnim ljudima kako bismo ih osvijestili da je nosorog dio njihove biološke baštine", kaže Ellis. "Ovo je bitka koju ne smijemo izgubiti".

Nadajmo se da Tamovo uginuće neće biti uzaludno, već da će se ljudi zaista osvijestiti o činjenici koliko je važno očuvati ove životinje te da će ovo potaknuti na razmišljanje i sve nas koji možda ne razmišljamo o ovoj vrsti svaki dan.

 

Pogledaj novi video na našem YouTube kanalu.

 | Autor:

Tvoja reakcija?

1 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mala_loodacha

    a neee! Jadan ;(((