Prvi 693 pregleda 10. prosinca 2021.

Uključite se u humanitarni turnir za Tina Fodora!

Privatna arhiva

Zajednica gluhih se udružila kako bi humanitarnom akcijom pomogli Tinu Fodoru – dvogodišnjem dječaku koji je rođen gluh te boluje od cerebralne paralize i epilepsije.

Za vikend od 11.12. do 12.12. održava se međunarodni humanitarni turnir u padelu za pomoć malenom Tinu Fodoru – dvogodišnjem dječaku koji je gluh te ima cerebralnu paralizu i epilepsiju. Turnir će se održati na zagrebačkom Velesajmu u paviljonu 10 te se na njega prijaviti mogu svi zainteresirani i aktivni igrači padela.

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

Događaj je inicijalno zamišljen za isključivo gluhe igrače, no zbog velikog odaziva članovi kluba Deaf Padel Zagreb odlučili su da se turnir proširi na cijelu javnost. Kotizacija za sudjelovanje na turniru košta 150 kuna te će sva sredstva biti donirana malom Tinu Fodoru za osiguravanje svih prijeko potrebnih terapija te kolica i ortopedskih pomagala koja mu HZZO ne osigurava. Tin bi zbog svoje dijagnoze na terapiju trebao ići svako par dana, ali HZZO mu osigurava samo 45 minuta tjedno. Kolica i pelene od osiguranja će dobiti tek kad navrši tri godine, no većina pomagala poput hranilice, sjedilice i pomagala za kupanja nisu na listi i cijene takvih kreću se minimalno od 45 tisuća kuna. Tinova majka, Asja Barić, napominje kako navedena ortopedska pomagala nisu trajno rješenje već se moraju mijenjati svake godine zbog rasta i razvoja djeteta. Roditelji malog Tina Fodora također su gluhi kao i organizator Budo Jusić, bivši rukometni reprezantativac gluhih koji se već godinama zalaže za zajednicu te kroz društvene mreže ukazuje na probleme, izazove i aktivnosti s kojima se gluhe osobe svakodnevno susreću.

Od rukometa do padela

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

Budo Jusić, pokretač turnira i jedan od osnivača novonastalog kluba Deaf Padel Zagreb organizirao je turnir kako bi pomogao malom članu zajednice te pozvao sve da se okušaju u padelu, najbrže rastućem sportu na svijetu. „Nakon dvadeset godina treniranja rukometa u Hrvatskoj, prestao sam igrati te preselio u Švedsku. Prošle godine me prijatelj pozvao na padel i na prvom treningu zaljubio sam se u sport“, kaže Jusić. Počeo je intenzivno trenirati te je u samo godinu dana sudjelovao na brojnim padel natjecanjima za gluhe u drugim zemljama. Budući da je padel relativno noviji sport, brojne zemlje su tek prije par godina počele s natjecanjima i osnivanjima klubova. Najbolju organizaciju natjecanja za gluhe ima Španjolska, ističe Budo Jusić te je ponosan kako je upravo on prvi organizirao prvi padel kamp za gluhe još ovoga ljeta

U suradnji s Hrvatskim padel savezom, Jusić je uz pomoć kolega i prijatelja organizirao prvi kamp za gluhe koji se održao od 23. do 27. lipnja ove godine. Događaj je ujedno bio i prvi susret gluhe zajednice sa padelom. Budo Jusić je kamp promovirao isključivo preko svojih društvenih mreža te kroz konstantnu komunikaciju sa zajednicom.

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

Padel je timski sport stoga su međusobno razumijevanje i koordinacija ključni faktori za postizanje dobrog rezultata. Igra se isključivo u parovima na površini od 10 do 20 metara sa prozirnim zidovima i mrežom po sredini terena. Zidovi oko igrališta služe kako bi loptica mogli odskočiti u neočekivanim smjerovima čime igra postaje puno dinamičnija (padel.hr). Pravila su jednostavna te se tereni mogu rezervirati svaki dan od 9:00 do 00:00 na zagrebačkom velesajmu.

Deaf Padel Zagreb

Deaf Padel Zagreb osnovan je 22. listopada u Zagrebu ciljem da se kroz sportsku aktivnost članovi zajednice gluhih približe javnosti. Svojim radom članovi udruge žele poticati razvitak i promociju sporta za gluhe i nagluhe osobe na području Hrvatske te stvoriti uvjete za postizanje vrhunskih rezultata u samom sportu.

"Želio sam da i moji gluhi prijatelji u Hrvatskoj počnu trenirati padel kako bismo možda jednog dana osnovali reprezentaciju i zajedno išli na natjecanja“", poručuje Jusić.

Članovi udruge navode da u budućnosti nastoje organizirati još humanitarnih turnira te planiraju i pokrenuti i malu školu znakovnog jezika. Cilj same udruge je kroz fizičku aktivnost osigurati bolju asimilaciju u društvo gluhim i nagluhim osobama.

Ukoliko želite donirati osim sudjelovanja na turniru, možete to napraviti uplatom uz koju ćete dobiti i majicu kao znak zahvale. Nakon uplate od 150 kn ili 20 EUR , majice se šalju poštom (+20kn/5 EUR) ili možete dogovoriti osobno preuzimanje. Veličinu majice pošaljite na deafpadelzagreb2210@gmail.com

Podaci za uplatu:

IBAN: HR1624020061101061290

SWIFT/BIC: ESBCHR22

Opis plaćanja: za Tina

Tvoja reakcija?