Prvi Rat u Ukrajini 246 pregleda 22. ožujka 2022.

Ukrajinska slikarica srušenu zgradu ukrasila crtežima

sasaasimonova/instagram

Ukrajinska umjetnica Saša Anisimova srušenu je zgradu u svom gradu Harkivu ukrasila crtežima i time poručila da će njezin grad ponovno biti lijep...

Radovi mlade slikarice Saše Anisimove oduševili su Instagram. Srušene je zgrade u svom Harkivu ukrasila crtežima koji vraćaju vjeru i nadu u bolje sutra, koje mora doći, govori Saša. A za 24sata ispričala je sve o svojim radovima i inspiraciji koju je pritom osjećala da ovakvo nešto napravi.

 | Autor: Privatni album Privatni album

"Još ponekad ne vjerujem i čini mi se da je ovo užasan san i da to nije moguće. Svi smo čitali vijesti te vidjeli članke i naslove da Rusija želi napasti Ukrajinu, ali nismo voljeli misliti da će se to stvarno dogoditi. Navečer 23. veljače, prije spavanja, naišla sam na još jedan takav naslov, ali nisam tome dala neko značenje i otišla sam na spavanje, podesivši alarm za sedam sati. No probudile su nas eksplozije već u pet, pucali su nedaleko od nas, prozori na kući su se tresli. Spakirali smo ono što smo uspjeli ubaciti u torbu za 15 minuta, zgrabili psa i krenuli prema zapadnoj Ukrajini. Sva moja rodbina napustila je Harkiv i sad smo u središnjem dijelu Ukrajine", ispričala je Saša za 24sata.

 | Autor: Privatni album Privatni album

"Dijelili su nas samo zidovi debljine 30 cm. Pa kad sam vidjela tu fotku bez fasadnog zida i s golim ćelijama stanova, gledala sam i mislila da je ovo nečija najdraža kuća, u kojoj život više neće biti kao nekad. Sve je to vrlo teško. Crtanje mi pomaže da se vratim vjeru da će se sve vratiti, da se prisjetimo našeg običnog života, Harkiv će opet biti cijeli i lijep grad i mi ćemo ondje živjeti i raditi svoje uobičajene stvari", kaže Saša, koja je ponosna na ukrajinski narod i nada se kako će se rat u njenoj zemlji što prije okončati. 

 | Autor: Privatni album Privatni album

"Također jako želim dodati i prenijeti što dalje moguće da smo svi u potpunom šoku zbog načina na koji ratnu situaciju predstavljaju u ruskim medijima. Da mnogo stanovnika to podržava, da lažu o nacionalistima u Ukrajini i skrivaju da gomile njihovih mladih vojnika ginu i da ne pucaju na naše stambene zgrade... To nije istina", dodaje Saša. 

A njezine će slike zauvijek ostati simbol stradanja, ali i simbol nade da dobro na kraju uvijek pobijedi. 

Tvoja reakcija?