Prvi 423 pregleda 06. studenoga 2023.

Uspješna i zdrava veza: Pet načina za dobru komunikaciju

canva

Povezanost s drugima ljudima važna je za naše fizičko, ali i psihičko zdravlje.

Da biste ostali povezani s drugom osobom, potrebna je vještina koja omogućava povezivanje, a to je komunikacija. Dobra i učinkovita komunikacija ključna je za naše emocionalno, fizičko zdravlje i zdravlje u odnosima.

'Sigurni razgovori' 

Dizajnirani od strane stručnjaka za odnose Harvillea Hendrixa i Helen LaKelly Hunt, 'sigurni razgovori' je relacijska metodologija koja se temelji na istraživanju, a koja smanjuje tjeskobu i postupno vam omogućuje da postanete svjesniji svojih emocionalnih okidača.

 | Autor: Canva Canva

Kroz ovu svijest učite kako se bolje slagati sa svojim partnerom, kako liječiti izazove iz prošlosti i upravljati negativnim emocijama koje utječu na vašu sadašnjost. Jednom kada potvrdite i suosjećate s unutarnjim svijetom drugoga, prostor odnosa postaje bogat znatiželjom i suosjećanjem.

5 načina kako imati 'sigurne razgovore' s partnerom:

1. Razgovarajte bez kritiziranja

Koristite "ja" izjave koje omogućuju jasnoću i izražavanje osjećaja, a istovremeno izbjegavaju započinjanje igre okrivljavanja.

2. Slušajte bez osuđivanja

Za govor iz srca potrebna je hrabrost. Uklonite osuđivanje i dopustite sebi i svom partneru da kažete što mislite i osjećate bez prisustva straha.

3. Neka vas razlike povežu

Uključite svoju znatiželju! Ne postoje iste dvije osobe niti dvije iste perspektive. Odaberite te razlike vidjeti kao jedinstvene kvalitete, a ne kao povod sukobu. Istražujte i suosjećajte jer biste se mogli iznenaditi onim što ćete pronaći u partneru.

 | Autor: Canva Canva

4. Uklonite negativnost

Sve što vi ili vaš partner doživljavate kao negativno stvara tjeskobu i remeti osjećaje sigurnosti, a to prekida povezivanje.

5. Izrazite afirmacije

Potaknite optimističan način razmišljanja redovitim izražavanjem afirmacija svom partneru. Na primjer, to može biti jednostavno kao: "Stvarno cijenim kada...". Kada oduzmete negativnost i dodate afirmacije, stvarate sigurno okruženje.

Važno je zapamtiti da odsutnost sukoba nije nužno znak zdrave veze. Neizbježno će isplivati neka vrsta sukoba. Znak zdravog odnosa je sposobnost brzog ponovnog povezivanja nakon što se sukob pojavi i riješi, piše YourTango.

Tvoja reakcija?