Prvi 4320 pregleda 26. studenoga 2022.

Uz ovaj recept i vi možete doma pripremiti fine lepinje!

canva

Ako ste danas odlučili pojesti ćevape i treba vam ukusna, topla lepinja uz njih, nema problema. Pronašli smo idealan i jednostavan recept za domaće lepinje koje baš svatko može pripremiti. I to ne samo za jedenje uz ćevape nego uz bilo što što vam padne na pamet!

Sastojci:

  • 7 grama suhog kvasca
  • 180 mililitara mlake vode
  • 500 grama višenamjenskog brašna
  • 1 žličica šećera
  • 1 žličica soli
  • 180 mililitara mlakog mlijeka
  • 2 žlice ulja

 | Autor: canva canva

Priprema:

U manju zdjelicu stavi kvasac i zalij ga mlakom mlakom vodom. Kratko promiješaj da se sjedini, zatim ostavi da odstoji na sobnoj temperaturi dok ne postane pjenasto, 5-10 minuta.

U zdjeli pomiješaj brašno, šećer i sol. Polako umiješaj kvasac s vodom, mlijekom i uljem dok ne dobiješ tijesto. Ako je previše mokro, dodaj još malo brašna dok ne postane dovoljno mekano da možeš s njim raditi (nemoj dodavati previše). Ako je previše suho, dodaj još malo vode.

Na lagano pobrašnjenoj površini mijesi tijesto dok ne postane mekano i elastično. Stavi u zdjelu, pokrij i ostavi da odstoji na sobnoj temperaturi dok se ne udvostruči, oko 45 minuta do 1 sat. Prstom probuši tijesto, zatim ga pokrij i ostavi da odstoji još 45 minuta do 1 sat.

Zagrij pećnicu na 250˚C. Dva pladnja za pečenje namaži s malo ulja. Na lagano pobrašnjenoj površini podijeli tijesto na 6 jednakih dijelova. Svaki dio oblikuj u glatku kuglu. Pokrij i ostavi da odstoji na sobnoj temperaturi 10 minuta.

 | Autor: canva canva

Rukama pritisni svaku kuglicu da nastane okrugli disk. Prebaci u pripremljene pladnjeve za pečenje i pokrij. Ostavite da se odmori još 15 minuta. Koristeći tupu stranu noža, utisni u tijesto linije u obliku kvadratića.

Peci u prethodno zagrijanoj pećnici dok ne porumene, 8-12 minuta. Izvadi iz pećnice. Lepinje treba odmah poprskati vodom i umotati u ručnik. Tako će kruh ostati mekan.

Lepinje su najbolje onog dana kada su pečene, ali mogu stajati nekoliko dana na sobnoj temperaturi u hermetički zatvorenoj posudi (nakon što se ohlade)!

Izvorni recept: Miss Gastro

 

 | Autor:

Tvoja reakcija?