Ako ste danas odlučili pojesti ćevape i treba vam ukusna, topla lepinja uz njih, nema problema. Pronašli smo idealan i jednostavan recept za domaće lepinje koje baš svatko može pripremiti. I to ne samo za jedenje uz ćevape nego uz bilo što što vam padne na pamet!
Sastojci:
- 7 grama suhog kvasca
- 180 mililitara mlake vode
- 500 grama višenamjenskog brašna
- 1 žličica šećera
- 1 žličica soli
- 180 mililitara mlakog mlijeka
- 2 žlice ulja
Priprema:
U manju zdjelicu stavi kvasac i zalij ga mlakom mlakom vodom. Kratko promiješaj da se sjedini, zatim ostavi da odstoji na sobnoj temperaturi dok ne postane pjenasto, 5-10 minuta.
U zdjeli pomiješaj brašno, šećer i sol. Polako umiješaj kvasac s vodom, mlijekom i uljem dok ne dobiješ tijesto. Ako je previše mokro, dodaj još malo brašna dok ne postane dovoljno mekano da možeš s njim raditi (nemoj dodavati previše). Ako je previše suho, dodaj još malo vode.
Na lagano pobrašnjenoj površini mijesi tijesto dok ne postane mekano i elastično. Stavi u zdjelu, pokrij i ostavi da odstoji na sobnoj temperaturi dok se ne udvostruči, oko 45 minuta do 1 sat. Prstom probuši tijesto, zatim ga pokrij i ostavi da odstoji još 45 minuta do 1 sat.
Zagrij pećnicu na 250˚C. Dva pladnja za pečenje namaži s malo ulja. Na lagano pobrašnjenoj površini podijeli tijesto na 6 jednakih dijelova. Svaki dio oblikuj u glatku kuglu. Pokrij i ostavi da odstoji na sobnoj temperaturi 10 minuta.
Rukama pritisni svaku kuglicu da nastane okrugli disk. Prebaci u pripremljene pladnjeve za pečenje i pokrij. Ostavite da se odmori još 15 minuta. Koristeći tupu stranu noža, utisni u tijesto linije u obliku kvadratića.
Peci u prethodno zagrijanoj pećnici dok ne porumene, 8-12 minuta. Izvadi iz pećnice. Lepinje treba odmah poprskati vodom i umotati u ručnik. Tako će kruh ostati mekan.
Lepinje su najbolje onog dana kada su pečene, ali mogu stajati nekoliko dana na sobnoj temperaturi u hermetički zatvorenoj posudi (nakon što se ohlade)!
Izvorni recept: Miss Gastro
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.