Prvi 649 pregleda 20. srpnja 2019.

Večeras pogledaj neki od ovih odličnih dokumentaraca

movierates_debates/instagram

Napredak dokumentarnog filma u posljednjih nekoliko godina uistinu je impresivan, a 2019. nam donosi velik broj dokumentaraca koje bi bilo šteta ne pogledati. Evo preporuka.

1. Fyre

Ove godine izašla su dva dokumentarca o Fyre festivalu (ovaj, koji je premijerno prikazan na Netflixu u siječnju te Fyre Fraud, koji je premijerno prikazan na Huluu nekoliko tjedana prije). No, Netflixov je ipak više oduševio ljude iz nekoliko razloga. Kao prvo, vizualno izgleda bolje te donosi istinitu priču o notornom neuspjehu glazbenog festivala koji je trebao biti događaj godine, a ispao je totalni promašaj. Također, Netflixu Fyreov voditelj i prevarant Billy McFarland nije platio tisuće dolara kako bi prikazana priča bila malo uljepšana...

2. Surviving R. Kelly

Ovdje je riječ o jednom od prvih dokumentaraca koji je otvoreno progovorio o višegodišnjem seksualnom zlostavljanju R&B zvijezde R. Kellyja nad ženama s kojima se susretao tijekom uspješne karijere. Mračne tajne su se skrivale desetljećima, a tek nedavno počele izvirati na površinu.

3. Leaving Neverland

Još jedan dokumentarac koji je izazvao popriličan interes javnosti. Naime, ‘Leaving Neverland’ je tragična priča o dvojici muškaraca koji tvrde da ih je Michael Jackson seksualno zlostavljao dok su kao djeca boravili na njegovom bajkovitom imanju. Poput R. Kellyja, i ova se priča zataškavala godinama. 

4. Lorena

Ameriku je 1993. uzdrmala priča o domaćici koja je svom mužu odrezala...penis. Premda se tada smatralo kako je ona jednostavno poremećena i bez sumnje kriva za taj nesretni događaj, daljnji tijek suđenja je pokazao drugačije. U konačnici se ispostavilo kako je zapravo ona bila žrtva nasilnog supruga te trpjela zlostavljanje godinama, a sada je, u ovom dokumentarcu 26 godine kasnije, otvoreno progovorila o tome.

5. The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley

Redateljica Alex Gibney dotaknula se mnogih javnih osoba i organizacija u ovom filmu - Scijentološke crkve, Eliota Spitzera, vođe Enrona - a ovaj put je je u centar priče stavila Elizabeth Holmes. Nekoć hvaljena izvršna direktorica tvrtke Theranos koja se trebala baviti modernizacijom testiranja krvi trebala je postati novi Steve Jobs. Ipak, u konačnici se ispostavilo kako su njezine vizije jednostavno neizvedive, a čitava tvrtka je ispala jedna velika prevara.

6. Pingvini

Ovo je jedan potpuno drugačiji dokumentarac od onih koji se nalaze gore na listi. Ukoliko nisi ljubitelj ‘teških tema’ i jednostavno se želiš malo opustiti gledajući život pingvina, ovo će biti idealan film za tebe.

7. Hail Satan?

Premda nam je teško zamisliti ovakvu zajednicu u našoj blizini, čini se kako u Americi doista ima svega. Upravo o jednoj takvoj zajednici govori i ovaj dokumentarac koji prikazuje život sotonističkih kultova. Ovaj dokumentarac će te istovremeno i zabaviti, ali i veoma šokirati.

8. At the Heart of Gold: Inside the USA Gymnastics Scandal 

Još jedan film o mučnoj temi seksualnog zlostavljanja nad bespomoćnim mladim djevojkama. Ovoga puta je u srcu istraživanja poznati gimnastički trener Larry Nassar, a žrtve su perspektivne mlade gimnastičarke.

9. Pitaj dr. Ruth

Ovo je priča o 90-godišnjoj ženi, seksualnoj terapeutkinji, dr. Ruth. Ona je karizmatična i snažna ličnost koja je preživjela holokaust, otvoreno progovarala o pitanjima seksualnih sloboda te spolno prenosivim bolestima. U godini koja ima mnogo dokumentaraca o seksualnom zlostavljanju, ovaj film je pravo iznenađenje.

10. I Love You, Now Die: The Commonwealth Vs. Michelle Carter

Još jedan izvrstan film Erin Lee Carr. Ovaj dokumentarac ulazi u priču o čuvenom slučaju dopisivanja između problematičnih tinejdžera Michelle Carter i Conrada Roya, njezina dečka. U dokumentarcu se analiziraju pitanja modernih tehnologija, mentalnog zdravlja te pritiska na tinejdžere u modernom svijetu.

 

Pogledaj novi video na našem YouTube kanalu.

 | Autor:

Tvoja reakcija?

1 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mala_loodacha

    hvala na ideji xd