Prvi 388 pregleda 12. svibnja 2020.

Maturanti danas pišu probni online esej iz hrvatskog jezika

Dusko Jaramaz/PIXSELL, Canva

Ovogodišnja državna matura provodit će se pomoću posebnih mjera, a jedini cilj je pomoći srednjoškolcima čija se generacija suočila s posebnom situacijom

Maturanti gimnazija i četverogodišnjih i petogodišnjih strukovnih škola danas pišu probni online esej iz hrvatskog jezika. Pisanje ovog eseja prati se budnim okom jer je prvi esej državne mature koji se ikad pisao online. Maturanti su se za pisanje ovog eseja trebali prijaviti, te zatim provjeriti svoje znanje za nadolazeći 'pravi' esej, javlja 24sata.

Ispituju se tehnološke mogućnosti

Cilj je ovog projekta je da maturanti prije pisanja ispita državne mature dobiju povratne informacije o uspješnosti pisanja eseja te ispitivanje tehnoloških mogućnosti online pisanja ispita državne mature. Virtualni esej piše se s početkom u 10 sati na platformi Loomen, na kojoj je Ministarstvo organiziralo i sve online edukacije nastavnika i učitelja.

Pravila pisanja

Portal Srednja.hr prenio je pojašnjenje MZO-a: 

"Učenici se trebaju prijaviti na sustav 15 minuta prije početka pisanja, dakle u 9,45. Tih 15 minuta su im na raspolaganju za čitanje uputa u kojima će se naći informacije o trajanju pisanja eseja, ikone za brojanje riječi i sl. Učenici će imati na raspolaganju 160 minuta za pisanje eseja, kako je i inače predviđeno. Učenici koji su pristali na videonadzor, bit će praćeni tijekom pisanja, takav se tehnički postupak provodi radi ispitivanja mogućnosti sustava za pisanje ispita državne mature."

Datumi održavanja državne mature

Obavezni predmeti ovogodišnje državne mature, A i B razina: Od ponedjeljka 8. lipnja do srijede 24. lipnja.

Izborni predmeti ovogodišnje državne mature, A i B razina:: Od četvrtka 25. lipnja do petka 3. srpnja.

Tvoja reakcija?