Prvi 531 pregleda 07. svibnja 2021.

Virtualni savjetnik: Recite 'NE' nasilju na internetu!

Promo

Projekt „VirtuS – Virtualni savjetnik“ provodi Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize u partnerstvu s Udrugom osoba s invaliditetom „Suncokret“ – Velika Gorica. Kao suradnici na projektu ističu se Centar za odgoj i obrazovanje Velika Gorica i Dječji vrtić „Žirek“, a financiran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize provedbom projekta „Virtualni savjetnik“ želi osigurati usluge prevencije elektroničkog nasilja na područjima u kojima nisu razvijene, poboljšati kvalitetu života osoba s invaliditetom na području cijele Republike Hrvatske, povećati socijalno uključivanje korisnika i prevenirati nasilje. Savez će pružati stručnu podršku kroz vođenje projekta i provođenje aktivnosti u koordinaciju s partnerima u lokalnoj zajednici.

Teške posljedice elektroničkog nasilja

Zlostavljanje i uznemiravanje putem interneta su među najznačajnijim socijalnim rizicima kojima su izložena djeca i mladi u Republici Hrvatskoj. Uočava se nedostatak usluga i mjera koje pridonose prevenciji nasilja i zlostavljanja djece i mladih s invaliditetom s posebnim naglaskom na elektroničko nasilje, manjak lako dostupnih savjetodavnih usluga te nedovoljna informiranost stručnog kadra i roditelja o vršnjačkom nasilju i govoru mržnje u digitalnom okruženju.

Neugodne poruke i objavljivanje uvredljivih fotografija i video sadržaja ima izuzetno teške posljedice na njihovo samopoštovanje, samopouzdanje i mentalno zdravlje. Uočena je visoka stopa depresije i tjeskobe, čak viša nego kod klasičnog nasilja. Od ostalih simptoma javlja se promjena raspoloženja, teškoće sa spavanjem, izbjegavanje škole i izvannastavnih aktivnosti. Nasilje se može odvijati 24 sata dnevno, čak i kada su mediji provedbe elektroničkog nasilja (računalo, mobitel) isključeni.

Aktivnosti koje će doprinijeti prevenciji elektroničkog nasilja nad i među djecom i mladima s invaliditetom

 | Autor: Promo Promo

Projektne aktivnosti doprinose prevenciji elektroničkog nasilja nad i među djecom i mladima s invaliditetom. Informiranjem se osvještavaju djeca i mladi s invaliditetom i njihovi roditelji koji se susreću s mnogim izazovima i preprekama. Potrebna informiranost i razumijevanje izlaganju društvenim mrežama i korištenje interneta i drugih kanala komunikacije važno je zbog moguće izloženosti nasilju i neprimjerenim sadržajima. Zaštita djece i mladih s invaliditetom mora biti prioritet društva.

Do sada su provedene tri tematske radionice u Dječjem vrtiću "Žirek" i Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica na teme: „Prevencija elektroničkog nasilja nad i među djecom i mladima“, "Zaštita djece i mladih u digitalnom okruženju" te "Postupanje u slučajevima nasilja i govorima mržnje".

Digitalna slikovnica 'VirtuS'

Danas Vam s ponosom predstavljamo digitalnu slikovnicu "VirtuS" i chatbox, koji se nalaze na službenoj web stranici. Web stranica uključuje dio koji nam nešto više govori o samom projektu, digitalnu slikovnicu „VirtuS“, pitanja i odgovore o elektroničkom nasilju te korisne kontakte.

Digitalna slikovnica „VirtuS“ govori o dječaku Marku koji ima cerebralnu paralizu i jako voli crtati. Dječak doživljava međuvršnjačko nasilje, Cyberbullying, odnosno elektroničko nasilje. Daljnji razvoj radnje ostavljamo čitatelju da otkrije! Slikovnica je dostupna u raznim formatima te je, kao i web stranica, prilagođena osobama s invaliditetom te djeci s teškoćama u razvoju.

Chatbox je dostupan svima svaki dan od 9 do 13 sati

U donjem desnom kutu, web stranica sadrži i chatbox. Chatbox je započeo sa svojim radom od ponedjeljka, 1. ožujka 2021. godine te će biti aktivan svakog tjedna, od ponedjeljka do petka, u vremenu od 09:00 do 13:00 sati.

Ukoliko dijete sumnja ili zna da se njemu (u školi, kod kuće), njegovom prijatelju, bratu/sestri, bratiću/sestrični ili roditelj sumnja ili zna da se njegovom djetetu dogodio bilo kakav oblik nasilja, može im se slobodno obratiti putem navedenog chatboxa. Važno je naglasiti da je svaka poruka anonimna, osim u slučaju da dijete/roditelj bude imao/la želju predstaviti se!

 

Projekt „Virtualni savjetnik“ financiran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

 | Autor: Promo Promo

Tvoja reakcija?