Prvi 497 pregleda 05. siječnja 2024.

Vježbe za trbuh možete izvoditi i stojećki. Evo kako

canva

Iako smo tradicionalno vježbe za trbuh i trbušnjake naučili izvoditi u ležećem položaju, u fitness svijetu sve su popularnije vježbe za trbušne mišiće koje se izvode stojeći. Evo par savjeta osobnih trenera i par vježbi koje mogu izvoditi baš svi, od početnika do već naprednih vježbača

Osobna trenerica Gina Caifano za Shape magazin je objasnila zašto su vježbe za trbušne mišiće koje se izvode u stojećem položaju odličan izbor za početnike, ali i za napredne vježbače, piše Miss Zdrava. "Ono što ovakve vježbe čini posebnim je to što vas podsvjesno tjeraju da se 'ustanete s kauča' i pokrenete svoje tijelo", ispričala je trenerica i dodala: "Također ste prisiljeni uključiti svoje motoričke neurone za dobar mentalni fokus dok izvodite kretnje antirotacije s opterećenjem."

 | Autor: canva canva

Osim definiranih mišića trupa, od ovih vježbi možete očekivati prednosti kao što su bolja kontrola pokreta tijela, poboljšani funkcionalni raspon pokreta i povećana snaga pregiba kuka, dna zdjelice, poprečnog trbušnog mišića i ravnog trbušnog mišića, dodaje trenerica. Ovim vježbama ćete vježbati mobilnost i snagu u jednom treningu.

Vježbe za početnike bez opterećenja

@move.with.margie Replying to @kmt.holly follow for more at-home workouts! ✨ #movewithmargie #standingabs #abs #abworkout #coreworkout #homeworkout #workoutforbeginners #fyp ♬ Sensual Seduction - Snoop Dogg

Trenerica Move with Margie s TikToka pokazala je par vježbi za trbušne mišiće koje se izvode u stojećem položaju, a idealne su za početnike i sve one koji vježbe vole izvoditi u udobnosti vlastitoga doma.

Marširanje s podizanjem koljena prema prsima, bočni 'crunch' i dodirivanje vrhova nožnih prstiju s podizanjem nogu samo su neke od vježbi iz njenog videa. Svaku vježbu izvodite po 30 sekundi, a zatim uzimate pauzu od 30 sekundi te sve vježbe ponavljate tri do četiri puta. 

Stojeće vježbe s opterećenjem

@mrandmrsmuscle 😁 Give this STANDING ABS WORKOUT a try! You will love it 😍 #workout #abs #homeworkout #fitgirl #fitwomen #fyp #fit #body ♬ About Damn Time - Lizzo

Trenerica Viv, poznatija na TikToku i kao Mrs Muscle, pokazala je pak nekoliko vježbi za trbušnjake iz stojećeg položaja, ali u koje su uključena razna opterećenja - girije ili utezi. Težina utega ovisi o tome u kolikoj ste formi i koliko dugo vježbate, a ove vježbe mogu izvoditi i potpuni početnici, samo je ključ u tome da počnete s manjim težinama te ih postepeno povećavate, kako se povećavaju vaša snaga i izdržljivost.

Swingovi s utezima, bočni 'crunch', kick-punch s podizanjem noge i pružanjem ruke s utegom u isto vrijeme... Ovo su samo neke od vježbi iz njenog videa, a trenerica preporučuje da svaku vježbu izvodite 45 sekundi, zatim uzmete pauzu u trajanju od 15 sekundi te sve to ponavljate četiri do pet puta!

 | Autor: canva canva

Naravno, rezultati ne dolaze preko noći i ne ovise samo o vježbanju, već uvelike ovise i o prehrani. Ukoliko želite što bolje i održivije rezultate, savjetujte se sa stručnjacima, liječnicima, nutricionistima i profesionalnim trenerima koji će vam pomoći složiti idealan plan prehrane i treninga koji će vam dati ne samo trbušnjake, već će vas učiniti sretnijom, zdravijom i snažnijom verzijom vas samih.

Tvoja reakcija?