Prvi 4705 pregleda 03. srpnja 2022.

Vodič kroz Gen Z rječnik - svi pojmovi koje morate znati!

reuters/pixsell/CANVA

Znate li što znači 'POV'? Jeste li ikada uopće čuli za ovaj pojam? Ako pripadate generaciji Z, reći 'POV' vam je kao i reći 'dobar dan'. A osim ovog pojma, evo još nekoliko iz Gen Z rječnika koje morate (ali realno i želite) naučiti!

POV

via GIPHY

POV ili 'point of view' zapravo je, najjednostavnije rečeno i doslovno prevedeno, kut gledanja. No, u rječniku generacije Z ovaj pojam znači ipak nešto malo više. Naime, POV se najčešće koristi na popularnoj društvenoj mreži TikTok kako bi se opisao 'point of view' koji imaš u nekoj situaciji. Recimo, snimaš se dok radiš čudne grimase ujutro i napišeš uz taj video - POV: Dok ugasiš alarm i odlučiš sklopiti oči na "još samo pet minuta" pa se probudiš tri sata kasnije, zakasniš u školu, ne znaš koji je dan ni godina. To je tvoj 'point of view' u tom trenutku...

OK boomer

Izraz 'OK boomer' pripadnici generacije Z (svi rođeni između 1995. i 2011. godine) najčešće koriste kad se ne slažu s nekim mišljenjem koje im govori neki pripadnik generacije 'Baby boomersa' (svi oni rođeni između 1946. i 1964. godine). 

via GIPHY

Na primjer, ti odlučiš otvoriti račun u Erste banci, uključiti se u Erste Club za mlade i zakoračiti u svijet suvremenog bankarenja za 0 kuna. Pritom dobivaš beskontaktnu Visa karticu, žiroračun i tekući račun, ali i pristup George on-line bankarstvu. I ti se jako razveseliš što ćeš napokon imati sve ove pogodnosti, a posebice on-line bankarstvo i nikad nećeš morati čekati u dugim redovima u banci da bi platio račun za mobitel, a onda ti neki 'boomer' odluči reći...

"Joooj, ma znaš kaj, meni ti je i dalje sigurnije stati u red pa čekati i sat vremena ako treba. Ne vjerujem ti ja ništa tim modernim tehnologijama, to on-line meni ne zvuči sigurno..." A ti mu na to samo kažeš, jer si GenZ-er... "OK boomer!"

Low-key

A što je sad ovo...? Pa, 'low-key' je isto dobro poznat svima koji koriste TikTok, ali svejedno ćemo odmah objasniti o čemu se radi. Znate ono kad vam se sviđa neka pjesma koja vam se možda ne bi trebala sviđati jer se (kao) ne sviđa većini... Ali vama je super!?

E pa onda ćete vjerojatno reći da vi 'low-key' uživate slušajući tu stvar, pa makar to bilo i 'nepopularno' mišljenje. Sad vam je sve jasno!

Vibing...

via GIPHY

Ono što bi milenijalci rekli 'chillati, kulirati' ili oni nešto stariji 'uživati'... GenZ-eri definitivno opisuju kao 'vajbati'... Vibing... Ma razumijete! To je onaj osjećaj kad vam je negdje baš odlično, osjećate se sretno, smireno, uživate maksimalno, ali ste i totalno opušteni. To je taj 'vibe'... Možete 'vajbati' uz glazbu, s frendovima, sami sa sobom, kako god vam je draže. Samo da vam paše!

bussin’

via GIPHY

Kad je nešto bussin', to može značiti samo jednu stvar, ako pitate generaciji Z. To znači da je nešto toliko dobro, genijalno i super da je teško opisati bilo kako drugačije nego točno tako: it is bussin'! Dobro, ovo je zapravo bilo poprilično jednostavno razumjeti, slažemo se...

A znate li što bismo mi opisali kao bussin'?

 | Autor:

Najnoviju nagradnu igru Erste Cluba za mlade! Naime, Erste Club za mlade dijeli 30 x po 1.000 kuna novim korisnicima. Sve što trebaš za sudjelovanje u ovoj nagradnoj igri jest za 0 kn ugovoriti žiroračun u Erste banci preko Georgea, unijeti podatke na njihovoj web stranici i prijaviti se do 31. kolovoza. I to je sve. Time sudjeluješ u nagradnoj igri i možda osvojiš 1000 kuna. Ti njima jednu, a oni tebi tri nule. Nije loše, ha?

Moramo ti napomenuti i to da kao novi član Erste Cluba za mlade koristiš:

  • on-line bankarstvo George 
  • beskontaktnu Visa karticu 
  • žiroračun i tekući račun

Sve detalje o samoj nagradnoj igri, kao i Erste Clubu za mlade, možete pronaći OVDJE!

 

Ovaj članak napravljen je u suradnji s Erste bankom po najvišim standardima JoomBoos Native Studija. 

Tvoja reakcija?