Prvi 4754 pregleda 18. veljače 2019.

Mnogo je optužbi: Ona je kriva za Lennonovu smrt?

johnlennonofficial/Instagram

Tko je ubio Johna Lenona? I nakon toliko godina, ubojstvo ostaje misterij, a Yoko Ono niti 86. rođendan ne može proslaviti bez optužbi

Iako Mark David Chapman odslužuje kaznu za ubojstvo Beatlesovca Johna Lennona koje se dogodilo prije 35 godina ispred hotela u New Yorku, još uvijek je aktualno pitanje je li zapravo on pravi ubojica ili samo mamac. A na listi potencijalnih ubojica nalazi se i njegova žena, japanska avangardana umjetnica Yoko Ono, koja danas slavi 86. rođendan.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by John Lennon (@johnlennonofficial) on

Te večeri 8. prosinca 1980. godine na Lennona je ispaljeno pet hitaca iz pištolja, od kojih su ga čak četiri pogodila. Nakon 25 minuta borbe za njegov život, John je u bolnici službeno proglašen mrtvim. Iako njegov ubojica Chapman služi kaznu za ovaj strašan zločin, neke istrage su pokazale da je, prema smjeru odakle su došli kobni hitci, kao i zbog još nekih razloga, moguće kako Chapman nije ipak ubojica. Postoje zaista razne teorije o tome tko je ubio Lennona, a članovi grupe Beatles vjeruju kako je Yoko Ono, iako možda na indirektan način, itekako utjecala na njegovo ubojstvo.

Osim optužbi za ubojstvo, ovo su još neke zanimljive činjenice o ovoj, neovisno o svemu, fascinantnoj ženi koje možda niste znali:

1. Slavna zbog supruga?

Yoko Ono je možda bila poznata figura, ali dio svoje slave svakako duguje vrlo poznatom mužu - ona je bila druga supruga Johna Lennona iz 'The Beatlesa', što sad već svi znaju. Par se prvi put susreo 1966. godine i vjenčao već sljedeće godine.

2. Studiranje nije dugo trajalo

U Japanu je pohađala vrlo prestižnu, ekskluzivnu školu za djecu japanskog plemstva. Nakon diplome, bila je prva žena koja je primljena u program filozofije Sveučilišta Gakushuin. Ono je ipak bila slobodnog duha i škola je nije mogla dugo zadržati; napustila je fakultet nakon samo dva semestra.

3. Neobični performansi 

Njezin najpoznatiji performans nazvan je 'Cut Piece', u kojem ona sjedi na pozornici sa škarama i poziva članove publike da dođu i izrežu joj po komad odjeće. Neki članovi publike bili su sramežljivi i izrezali su sićušne komadiće, ali drugi su bili i grubi te su joj odrezali grudnjak bez mislosti. Ono je tiho prihvatila bilo kakvu interakciju kako bi ukazala na pitanja identiteta i nasilja nad ženama.

4. Nikada nije bila zaljubljena u Johna?

Neki izvori tvrde kako Ono nikada nije bila zaljubljena u Johna, već joj je samo odgovarala njegova popularnost. Navodno je imala ljubavnika, a poticala je i Johna da uđe u vezu sa spremačicom za vrijeme braka. John je tako u vezi sa Sam Havadtoy bio osamnaest mjeseci. 

5. Beatlesi je krive za Lennonovu smrt

Iako indirektno, Beatlesi su uvjereni kako je ona uvelike utjecala na Johna i njegove političke stavove koji su ga doveli do tako tragičnog kraja. Mnogi vjeruju kako je ona imala veoma dominantnu osobnost koja je prevladavala nad njegovom naivnošću te je bila ta koja je vodila glavnu riječ u vezi.

U novom broju JoomBoos Videostar magazina čitajte najbrutalnije intervjue s Bakom Prase i Dennisom Domianom, otkrijte sve sočne detalje ljubavne priče Nike i Raste, provjerite što vam horoskop sprema na ljubavnom planu u 2019. i nađite još mnogo genijalnih priča. Požurite po svoj primjerak magazina ako ga još niste nabavili, možete ga kupiti na svim kioscima!

 | Autor:

Tvoja reakcija?

1 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mala_loodacha

    waaaat???