Prvi 7224 pregleda 29. listopada 2023.

Zanima vas koje je voće najzdravije? Evo odgovora!

canva

Kada pomislimo na zdravu hranu, voće i povrće odmah nam padnu na pamet.

Provedeno je istraživanje najzdravije hrane biljnog podrijetla. Zanimljivo je kako se voće ne nalazi na početku ljestvice najzdravije hrane, već je smješteno tek na 28. mjestu.

To što je voće niže na ljestvici uglavnom je posljedica činjenice da ta skupina namirnica sadrži manje vitamina, vlakana u odnosu na broj kalorija kada ju usporedimo s proučavanim povrćem.

Ovo je najzdravije voće na svijetu

Na 28. mjestu, a time i na prvom mjestu među voćem, nalazi se limun. Ima 53 mg vitamina C na 100 g, a sadrži i kalcij, magnezij, kalij i vlakna. Vitamin C važan je za naš imunološki sustav i potreban je za izgradnju kolagena.

 | Autor: Canva Canva

Kao drugo najzdravije voće slijedi jagoda na 30. mjestu. Sa 62 mg na 100 g, jagode sadrže čak i više vitamina C od citrusa. Osim toga, tu su i folna kiselina, željezo, magnezij i kalcij. Željezo doprinosi normalnom stvaranju crvenih krvnih stanica i podržava prijenos kisika.

Treće mjesto među voćem zauzima naranča koja se nalazi na 33. mjestu. Poznato je da su naranče prave C vitaminske bombe, ali sadrže i obilje kalcija, kalija i magnezija. Magnezij je vitalni mineral koji regulira veliki broj biokemijskih reakcija i staničnih funkcija u tijelu.

 | Autor: Canva Canva

Broj četiri je limeta koja, osim vitamina C, sadrži fosfat, kalij i kalcij koji služi kao gradivni materijal za kosti i zube.

 | Autor: Canva Canva

Na petom mjestu nalazi se citrusno voće, crveni i ružičasti grejp. Tri grejpa mogu pokriti dnevne potrebe za vitaminom C. Osim toga, vitamin A i beta-karoten sadržani u grejpu posebno su važni za vid i imunološki sustav.

 | Autor: Canva Canva

Šesto mjesto zauzima plavoljubičasta kupina. Između ostalog, kupine sadrže kalcij, kalij i magnezij, željezo i mangan. Pigmenti koje sadrže nazivaju se antocijanini koji kupinama daju tamnu boju.

Posljednje mjesto na ljestvici među vrstama voća je bijeli grejp, koji se u ukupnom poretku nalazi na 41. mjestu. Bijeli sloj sadrži mezokarp koji sadrži mnogo vlakana, važnih za zdravlje crijeva i probavu, piše Glamour.

Tvoja reakcija?