Prvi 471 pregleda 05. siječnja 2023.

Zasladite si dan - šlagom!

Canva

U svijetu se 5. siječnja obilježava Dan šlaga

Šlag je poslastica koja postoji stoljećima, a nastaje tako da se zrak ‘ugrađuje’ u mlijeko s visokim udjelom masti koje onda zadržava zrak u sitnim mjehurićima, piše 24sata.

Kada se postigne dovoljna količina mjehurića, šlag prestaje biti tekućina i postaje čvršćeg oblika.

 | Autor: Canva Canva Prvi recepti za šlag datiraju još iz 16. stoljeća iz Italije.

Tad se ova slastica nije nazivala šlagom, nego 'snježnim mlijekom'. Naziv šlag se počeo upotrebljavati u 17. stoljeću u Engleskoj.

 | Autor: Canva Canva Danas se šlag često koristi u kućanstvima diljem svijeta, a odlično se slaže uz svježe voće, čokoladne kolače i naravno, uz kavu.

Ako niste sigurni što biste danas napravili, donosimo vam jedan recept za brzi i ukusni kakao kolač sa šlagom koji će se zasigurno svidjeti i vama i vašim ukućanima!

Sastojci:

BISKVIT:

  • 3 jaja
  • 12 žlica šećera
  • 12 žlica ulja
  • 15 žlica mlijeka
  • 15 žlica brašna
  • Prašak za pecivo
  • Žlica kakaa

PRELJEV:

  • Pola litre mlijeka
  • 8 žlica šećera
  • Vanilin šećer
  • 30 g čokolade

DODATNO:

  • 200 g šlaga
  • Čokolada za ukrašavanje

 | Autor: Canva Canva

Priprema:

Za početak, umutite jaja pa postepeno dodajte šećer. Zatim je potrebno dodati ulje i mlijeko te još malo mutiti.

Na kraju dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kakaom i lagano promiješati (najbolje ručno, ne mikserom).

Smjesu sipati u pekač srednje veličine koji je obložen papirom za pečenje. Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva i peći biskvit oko 10 minuta pa smanjiti na 180 stupnjeva te dodatno peći još 6-7 minuta.

Dok se biskvit peče, prokuhajte mlijeko sa šećerom i vanilin šećerom.

Pečeni biskvit izvaditi i dok je vruć, preliti preljevom od mlijeka i šećera.

Kada se biskvit ohladi, umutite šlag i nanesite ga na kolač. Preko šlaga narendajte čokoladu ili možete staviti čokoladnu glazuru.

Najbolje je kolač ostaviti nekoliko sati u hladnjaku prije konzumiranja. 

Uživajte!

Originalni recept možete pronaći na Coolinarici.

 

 

Tvoja reakcija?