U svijetu se 5. siječnja obilježava Dan šlaga
Šlag je poslastica koja postoji stoljećima, a nastaje tako da se zrak ‘ugrađuje’ u mlijeko s visokim udjelom masti koje onda zadržava zrak u sitnim mjehurićima, piše 24sata.
Kada se postigne dovoljna količina mjehurića, šlag prestaje biti tekućina i postaje čvršćeg oblika.
Prvi recepti za šlag datiraju još iz 16. stoljeća iz Italije.
Tad se ova slastica nije nazivala šlagom, nego 'snježnim mlijekom'. Naziv šlag se počeo upotrebljavati u 17. stoljeću u Engleskoj.
Danas se šlag često koristi u kućanstvima diljem svijeta, a odlično se slaže uz svježe voće, čokoladne kolače i naravno, uz kavu.
Ako niste sigurni što biste danas napravili, donosimo vam jedan recept za brzi i ukusni kakao kolač sa šlagom koji će se zasigurno svidjeti i vama i vašim ukućanima!
Sastojci:
BISKVIT:
- 3 jaja
- 12 žlica šećera
- 12 žlica ulja
- 15 žlica mlijeka
- 15 žlica brašna
- Prašak za pecivo
- Žlica kakaa
PRELJEV:
- Pola litre mlijeka
- 8 žlica šećera
- Vanilin šećer
- 30 g čokolade
DODATNO:
- 200 g šlaga
- Čokolada za ukrašavanje
Priprema:
Za početak, umutite jaja pa postepeno dodajte šećer. Zatim je potrebno dodati ulje i mlijeko te još malo mutiti.
Na kraju dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kakaom i lagano promiješati (najbolje ručno, ne mikserom).
Smjesu sipati u pekač srednje veličine koji je obložen papirom za pečenje. Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva i peći biskvit oko 10 minuta pa smanjiti na 180 stupnjeva te dodatno peći još 6-7 minuta.
Dok se biskvit peče, prokuhajte mlijeko sa šećerom i vanilin šećerom.
Pečeni biskvit izvaditi i dok je vruć, preliti preljevom od mlijeka i šećera.
Kada se biskvit ohladi, umutite šlag i nanesite ga na kolač. Preko šlaga narendajte čokoladu ili možete staviti čokoladnu glazuru.
Najbolje je kolač ostaviti nekoliko sati u hladnjaku prije konzumiranja.
Uživajte!
Originalni recept možete pronaći na Coolinarici.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.