Prvi 568 pregleda 19. listopada 2023.

Zašto ne treba zanemarivati mentalnu higijenu?

Goran Hrubi

U sklopu projekta Mentalna higijena održano je jedinstveno događanje na kojem su djeca i mladi otvoreno razgovarali o mentalnom zdravlju, dok su stručnjaci podijeliti svoje znanje, alate i savjete za pomoć u brizi o sebi.

Na događanju 'Mentalna higijena u školskim klupama', meet-up event o mentalnom zdravlju, odvijao se otvoren razgovor s djecom i mladima - saznali smo što muči nove generacije te kako im odrasli mogu pomoći po pitanju mentalnog zdravlja. Događanje je okupilo učenike, influencere i stručnjake, a kroz otvoreni dijalog razgovaralo se o mentalnoj higijeni, kao preduvjetu za zdravlje, jednako važnoj kao i tjelesnoj higijeni, odgovornosti društva u stvaranju okruženja povjerenja te destigmatizaciji problema s mentalnim zdravljem.

 | Autor: Goran Hrubi Goran Hrubi

Kako je bilo u školi? – Dobro.

Događanje je započelo razgovorom s učenicima Osnovne škole Borovje, Hanom i Petrom te ambasadorima projekta, influencerima Adrianom Krajcarom i Rafaelom Sebom s kojima je psihologinja Hrabrog telefona Mateja Kušić razgovarala o temama poput vršnjačkog zadirkivanja, društvenih mreža te nošenja s pritiskom i visokim očekivanjima, a u ravnopravnom razgovoru, učenici su otkrili zašto im je ponekad teško otvoriti se odraslima.

 | Autor: Goran Hrubi Goran Hrubi

U razgovoru su se osvrnuli na pitanje koje roditelji gotovo svakodnevno postavljaju svojoj djeci – kako je bilo u školi. Petar i Hana su se složili da je to pitanje bolje zamijeniti drugim, konkretnijim pitanjima kako bi se pokazao interes i aktivno slušanje. Hana: "To pitanje je dosta često ali možda je bolje pitati kako nam se svidjelo u školi ili dodati još neko pitanje. Ja neću moći nekome reći što mi se sve dogodilo i otkriti sve svoje najdublje tajne na samo jedno pitanje." S tim se složila i Hana Hrpka te predložila alternative poznatom pitanju 'kako je bilo u školi' te istaknula da veću povezanost potiču otvorena pitanja kao što su - kakav ti je bio dan, što si danas jeo, je li te nešto danas posebno rastužilo ili razveselilo i mogu li ti kako pomoći.

 | Autor: Goran Hrubi Goran Hrubi

Kako odrasli mogu pomoći?

Stručnjaci i osobe s dugogodišnjim iskustvom u radu s djecom i mladima Hana Hrpka, prof. psihologije, izvršna direktorica i predsjednica Hrabrog telefona te dr. med. Hrvoje Handl, psihijatar i psihoanalitičar te voditelj Dnevne bolnice za poremećaje hranjenja pri Klinici za psihijatriju Sveti Ivan na Jankomiru, djeci, ali i roditeljima pružili su vrijedne stručne savjete i alate za pomoć po pitanju mentalne higijene. U razgovoru je sudjelovala i Tena Sakar Vukić uspješna glumica, sportašica i influencerica koja je podijelila vlastito iskustvo života s mentalnom bolešću.

Adrian Krajcar je istaknuo da je vrlo važno vjerovati u sebe jer nitko neće vjerovati u tebe dok ne uspiješ s čime se složila i Tena Sakar Vukić te naglasila: "Vrlo je važno imati podršku okoline, obitelji i prijatelja, ali ti sebi moraš biti najveća podrška i potražiti pomoć kad je potrebna."

 | Autor: Goran Hrubi Goran Hrubi

Dr. Hrvoje Handl se nadovezao na važnost iskazivanja emocija: "Osjećaji nisu niti jedna poznata znanost. Oni nisu ni matematika, ni fizika ni kemija. Osjećaji nisu jedan plus jedan je dva. Osjećaje znaš samo ako pogledaš u sebe. Mentalna higijena ne znači imenovati osjećaje već znači pogledati u sebe i u osjećaje, koji su energija koja nas pokreće."

 | Autor: Goran Hrubi Goran Hrubi

Alina Selanac, direktorica Sektora Marketinga i komunikacija u Wiener osiguranju osvrnula se na alate kojima ovaj projekt nastoji pomoći djeci i mladima u održavanju mentalne higijena: "Nakon pripreme i istraživanja ove važne teme, zaključili smo da trebamo rješenje u obliku jednostavnog, digitalnog i pristupačnog alata koji će imati djeci zanimljiv i blizak jezik te da trebamo njihove uzore koji će nam osigurati dijalog. Tako smo od 2022. do danas producirali preko 80 edukativnih video sadržaja i tekstova na platformi, otvorili smo natječaj u suradnji s Hrabrim telefonom na koji se prijavilo preko 90 osnovnih škola iz cijele Hrvatske koje imaju potrebu za dodatnom edukacijom i pomoći po pitanju mentalnog zdravlja, održali smo radionice u odabranim osnovnim školama, s našim zaposlenicima i medijima. A najvažnije od svega, danas smo javno otvorili dijalog o ovoj temi u kojem ravnopravno sudjeluju djeca i mladi, stručnjaci, roditelji, nastavnici i mediji."

 | Autor: Goran Hrubi Goran Hrubi

Projekt ide dalje – slijedi nacionalni upitnik o mentalnom zdravlju

Kao što su i današnji razgovori pokazali, za pružanje rješenja i pomoći, najvažnije je pravilno detektirati problem – upravo s tim ciljem u sklopu projekta Mentalna higijena, a u suradnji s partnerom projekta, inovativnom kompanijom Go2Digital, na digitalnim panelima u cijeloj Hrvatskoj od danas su postavljeni interaktivni upitnici koji će djeci i mladima omogućiti da nauče više o mentalnom zdravlju, ali i da svojim odgovorima ukažu na probleme koje je potrebno riješiti.

 | Autor: Goran Hrubi Goran Hrubi

Mentalna higijena je projekt Wiener osiguranja VIG pokrenut u suradnji s Hrabrim telefonom, uz partnerstvo kreativne agencije Señor, agencije za digitalno oglašavanje Go2Digital te partnerstvo digitalne agencije iProspect. Glavni fokus projekta je pružanje znanja i pomoći u području mentalnog zdravlja djeci i mladima (a i svakoj drugoj osobi) u potrazi za podrškom, razumijevanjem, kao i korisnim savjetima na mentalnahigijena.hr platformi. Projekt se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Ovdje možete riješiti Mali kviz mentalne higijene! 

Tvoja reakcija?