Prvi 4237 pregleda 27. siječnja 2021.

Zašto toliko volimo rješavati kvizove? Znanost ima odgovor

Facundo Arrizabalaga/REUTERS/PIXSELL, Canva

Znaš ono kad iznova i iznova rješavaš kvizove dok ne dobiješ dovoljno dobar odgovor kojim ćeš biti zadovoljan? Hmm, da.

JoomBoos kvizovi najpopularniji su format na našem portalu i to sad već svi dobro znaju. Postali su svojevrsni brend unutar brenda, a zašto toliko silno volimo rješavati kvizove, pogotovo kvizove osobnosti i zašto nas oni toliko uveseljavaju? To smo se i mi dugo pitali. A znanstvenici sad možda imaju i odgovor.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli 🤓 (@gimnazija_meme)

Stvar je u konceptu 'narativnog identiteta', tvrde Dan McAdams i Kate McLean sa Sveučilišta Northwestern i Western Washington. Oni su ovaj koncept definirali kao "internaliziranje životne priče te zamišljanje idealne budućnosti kako bismo svom životu dali smisao i svrhu", piše Bustle.

I dok su starije generacije ovaj koncept ostvarivale u religiji, društvenim normama ili tradicijama, milenijalci se od takvih tradicionalnijih koncepata sve više odmiču. Oni traže nove načine kako dati smisao svom životu i postojanju, koje najčešće traže online, a ista je priča i s generacijom Z. 

via GIPHY

No, zašto se tako silno želimo vidjeti u toj nekoj ulozi koju nam daju, primjerice, upravo kvizovi osobnosti, ili čak YouTube i TikTok videi, filmovi, glazbeni spotovi? Pa, odgovora je mnogo, svatko ima neki svoj odgovor, ali možda je najjednostavniji taj da je u grubom svijetu lakše poistovjetiti se s onim lijepim i savršenim što vidimo online, nego s nečim 'gorim' što nas okružuje u stvarnom životu.

Možda zato iznova i iznova rješavamo kvizove dok nam je daju odgovor koji tako silno želimo. Hmmm...

 

Tko nam to dolazi na JoomBoos...?

 | Autor:

Tvoja reakcija?

RECEPT

Ovo je jedini recept za sarmu koji vam ove godine treba!

1 komentar/a

dancy1973

Nikad se meso ne dinsta! Niti za sarmu, niti za papriku. Ja sam počela raditi lažnu sarmu, jer moji bacaju listove zelja tj kupusa i pravim ju s Fantom za sarmu. Uzmem veliki široki lonac, na dno poslažem rezano kiselo zelje, pa meso začinjeno Fantom i rižom, opet zelje, između nešto suho. U većoj plastičnoj posudi izmiješam 4-5 žlica oštrog brašna, 2 l vode, pasiranu rajčicu, ulijem u lonac, poklopim I u pećnicu 90 minuta na 200-°