Prvi 123 pregleda 29. ožujka 2022.

Završile prijave na Hackathon, a ovo su timovi za natjecanje

Canva/Opinionstage

Poznati su finalisti Hackathona 24sata – natječaja na kojem će timovi s tri ili četiri člana imati samo jedan dan kako bi osmislili i programirali rješenje zadatka. U tome će im, naravno, pomoći i naša poznata IT imena

Stigao je i taj dan! Poznata su nam imena svih finalista, odnosno srednjoškolaca i studenata koji su odlučili svoje programersko znanje pokazati i dokazati na Hackathonu 24 sata. Hackathon je nastao u organizaciji 24sata te Fakulteta organizacije i informatike (FOI), a podržavaju ga FINA i Erste banka. Finale natjecanja bit će 2. i 3. travnja u Zagrebačkom inovacijskom centru (ZICER).

Vikend uoči velike konferencije Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska mlade programerske nade razvijat će rješenja za poboljšanje financijske pismenosti. Najbolja ekipa kući će, naravno, odnijeti nagradu - izdašnu stipendiju FINA-e ukupne vrijednosti 36.000 kuna. Osim novčane nagrade, natjecatelje koji pokažu najbolje inovativne programske ideje očekuju druge vrijedne nagrade, poput plaćenog stažiranja u uglednim IT kompanijama te edukacije s najboljim svjetskim stručnjacima u ovom području. 

Upoznajte sudionike

Timovi od tri do četiri člana imat će samo 24 sata kako bi osmislili i programirali rješenje zadatka. Riječ je o srednjoškolcima i studentima koji su odlučili prijaviti se na ovo natjecanje kako bi pokazali svoje zavidno programersko znanje među vršnjacima. Hackathon 24sata počinje u subotu ujutro, a u programerski maraton i lov na vrijedne nagrade kreće devet timova finalista:

1. Alfe

2. Dream Team Kolege

3. BPKK

4. Max Effort Prime

5. Quadruple M

6. Tri i pol mitheda

7. Amateri

8. Code Monkeys

9. Polupismeni

Nazočnost mentora

Sve ove sudionike natjecanja pratit će mnogi iskusni mentori. Uz pomoć mentora svi će natjecatelji imati i mogućnost steći neka nova znanja te unaprijediti već postojeće programerske vještine. Zato smo pitali naše mentore što bi poručili natjecateljima Hackathona.

- Sudjelovanjem na Hackathonu natjecatelji dobivaju zanimljive i praktične zadatke, u čijem rješavanju im pomažemo kroz mentorstvo. Od njih očekujemo kreativan pristup, želju za istraživanjem te sposobnost prepoznavanja potencijala u poslovnim rješenjima, podacima i tehnologijama. Pobjeda na Hackathonu znači dobivanje FINA-ine stipendije u trajanju od šest mjeseci, a potencijalno i mogućnost rada putem student servisa. Mi smo kontinuirano u potrazi za mladim talentima, a ovo natjecanje svakako je dobar način za filtriranje onih najboljih. Upravo takvima želimo pružiti najbolju moguću podršku i uvjete za početak profesionalne karijere u FINA-i - rekao je mentor na Hackathonu Marko Smičić, voditelj Centra za razvoj poslovnih i mobilnih IT rješenja FINA-e.

Upitali smo i mentora Davida Antu Macana što bi savjetovao natjecateljima, kako da se najbolje pripreme za ovu vrstu natjecanja.

- S obzirom na to da sam sudjelovao kao natjecatelj na mnogim hackathonima, iz iskustva mogu reći kako je najvažnije da se pripreme organizacijski. Većini pobjedničkih timova na ovakvoj vrsti natjecanja zajedničko je kvalitetno planiranje i organizacija posla. Jer vrijeme je ograničeno, pa svaku minutu treba kvalitetno iskoristiti. Osim organizacije, kreativnost je na ovakvom obliku natjecanja vrlo važna. Kreativnost vam omogućava da se istaknete među konkurencijom, a možda posluži i kao nešto što poslije možete oblikovati u pravi proizvod - rekao nam je mentor Macan, inače CEO tvrtke Zero Molecule. 

 | Autor:

Hackathon kao model ulaganja u zaposlenike

Osnivač i voditelj razvoja tvrtke Leapwise, mentor Zlatko Horvat, kaže kako u Leapwiseu također često provode mini hackathone. 

"Hackathon za kompanije predstavlja mali team building, potiče zaposlene da izađu iz zone komfora, stvara kompetitivno okruženje i pozitivnu atmosferu. Također kompanija time dodatno profilira zaposlenike, može identificirati potencijalne leadove, procijeniti u kakvu edukaciju treba uložiti kod pojedinih zaposlenika, detektirati nedostatke kod zaposlenika, bilo da se tiču tehničkog znanja ili socijalnog aspekta. Ako govorimo o hackathonima općenito, posebice onima na kojima sudjeluju studenti i studentice, to je uvijek prilika poslodavcima za identificiranje potencijalnih talenata u ranoj fazi", zaključuje Horvat, kojem je mentorstvo i u vlastitom profesionalnom radu prirodan model pristupa zaposlenicima. 

 | Autor:

Financijska pismenost dobar je odabir teme

Dr.sc. Stjepan Begušić, mentor sa zagrebačkog FER-a, pohvalio je odabir teme Hackathona 24sata.

"Istraživanja pokazuju da je digitalna pismenost u našem društvu visoka, a općenita razina financijske pismenosti i dalje je na niskim razinama. S druge strane, rastom fintech usluga sve više kompleksnih financijskih proizvoda postaje dostupnije široj populaciji. Upravo zbog toga važnost financijske pismenosti sve više raste, a događaji kao što je ovaj Hackathon odlična su prilika da se podigne svijest mladih i predlože nova rješenja u tom području. Natjecateljima savjetujemo da se fokusiraju na konceptualno jednostavna i jasna rješenja koja imaju aspekt društvene koristi. Takva rješenja sigurno će pronaći i svoje tržište", usmjerava natjecatelje ovaj mentor, inače poslijedoktorand u Laboratoriju za analitiku financija i rizika na FER-u.

 | Autor:

Najveća konferencija o obrazovanju

Hackathon 24sata organizira se u okviru konferencije Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska, koja na jednome mjestu okuplja sve interesne skupine vezane za obrazovanje - od ministarstava, veleposlanstava, uglednih znanstvenika i profesora do studenata.

Kreativnost, multidisciplinarno učenje, cjeloživotna edukacija, kritičko i logičko razmišljanje samo su neke od tema o kojima će se govoriti na 7. obrazovnoj konferenciji Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska 5. travnja u Zagrebačkom inovacijskom centru.

 | Autor:

Hackathon 24sata organizira se u suradnji s FOI-jem, projekt podržavaju FINA i Erste banka, a partneri su FER, LEAPWISE, Zero Molecule, ZICER, Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET i Stega tisak.

Tvoja reakcija?