Prvi 3166 pregleda 08. siječnja 2024.

Zbog ovih 5 pogrešaka nikad nemate dovoljno novaca

Canva

Ako radite ovih pet pogrešaka, vjerujemo da često ostajete bez novaca prije nego što nova plaća sjedne

1. Kupuješ preskupe poklone

Moraju li darovi uvijek biti veći, skuplji, bolji od onog za prethodni rođenda, godišnjicu, imendan? Ne! Kad je riječ o poklonima, često dopuštamo da nas zavede misao da moraju biti sve skuplji i veći jer će inače onaj koji poklon prima biti razočaran, ali to zapravo nije potrebno, piše miss7.

Možeš usrećiti svoje bližnje manjim (i jeftinijim) stvarima - uostalom, darivanje bi se trebalo odnositi na gestu, a ne na materijalnu stvar. Što kažeš na samostalno izrađen buket cvijeća s karticom ispisanom s ljubavlju? Kladim se da će iznenađenje i zadovoljstvo biti pozitivni?

 | Autor: Canva Canva

2. Ne mariš za male svote

Naravno, nema ništa loše u tome da posudiš prijateljima nešto novca ako nemaju gotovine kod sebe. Ili dati napojnicu za dobro obavljen posao. Ili većinom ti na poslu platiš kavu kolegici. No, na kraju mjeseca, tih deset po deset eura brzo postaje 300 ili 400 eura - a to dugoročno opterećuje tvoj račun.

3. Ne vraćaš stvari koje si kupila, a ne pristaju ti ili ih ne trebaš

Doduše, kupovina jest nešto lijepo. S golemim izborom trendova, međutim, često smo u iskušenju da kupimo stvari koje nam i nisu baš sto posto dobre ili koje nam, iskreno govoreći, zapravo nisu potrebne. Međutim, držimo ih u ormaru i ne vraćamo ih. Stoga se tijekom mjeseci često izgubi velika količina novca koja se može koristiti za druge važne stvari kao što su npr. neočekivani popravak automobila ili pokvarena perilica rublja.

 | Autor: Canva Canva

4. Sve plaćaš karticom 

Praktično je platiti karticom, nema sumnje u to. Međutim, lakše je zaboraviti stvarno financijsko stanje i brzo potrošiš više novca nego što bi smjela. Stoga bi trebala pokušati pronaći dobar spoj između gotovine i plaćanja putem kartice. Ako gotovine nema, to se odmah primijeti u novčaniku. Savjet: kreditnu karticu trebaš koristiti samo za određene kupovine. Naravno, sjajno je što troškovi ne terete račun odmah, ali to je samo odgađa plaćanje - ne poništava ga!

5. Plaćaš neiskorištene pretplate 

Usluge streaminga, članarina za teretanu, internetski tečajevi jezika, glazbene aplikacije, filmski programi koje ne stižeš gledati: svatko od nas koristi jednu ili drugu pretplatu, osobito od početka globalne pandemije. Međutim, koristiš li ih doista sve redovito? Često dobijemo račun na nekoliko desetaka kuna mjesečno, a uslugu uopće ne koristimo. Kako ne bi bez veze gubila novac, svakako bi trebala ponovno provjeriti svoje pretplate te, ovisno o načinu na koji ih (ne) koristiš, otkazati ih.

 

 


 

Tvoja reakcija?