Popularna pjevačica Taylor Swift, osim u glazbu, zaljubljenica je i u hranu. Pronašli smo recept za njezine omiljene cimet rolice kojima nećete moći odoljeti. U slast!
Cimet rolice (24 komada)
Sastojci – za tijesto:
- 2 i ¼ žličice instant kvasca
- 2 žlice tople vode
- ¼ šalice + 1 žlica šećera (1 šalica = 250 ml)
- 6 većih jaja
- 4 i ½ šalice prosijanog glatkog brašna + dodatno za valjanje tijesta
- 1 i ½ žličica soli
- 340 g maslaca, narezanog na kockice od cca 1 cm
Sastojci – za nadjev:
- 1 šalica pekan oraha
- 1 i ½ šalica svijetlog smeđeg šećera
- 1 žličica cimeta
- 1 šalica kiselog vrhnja
- 2 veća jaja, izmućena sa ¼ šalice vode
Sastojci – za šećernu glazuru:
- 1 i ½ šalice šećera
- 4 žlice maslaca, omekšalog
- ¼ šalice slatkog vrhnja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Postupak:
- Prvo zamijesite tijesto. U srednjoj zdjeli izmiješajte kvasac, toplu vodu i 1 žličicu šećera te pustite da stoji 5-10 minuta, dok se ne počne pjeniti. Umiješajte jaja.
- U mikseru, s nastavcima za tijesto za kruh, prvo izmiješajte brašno, sol i šećer. Dodajte mješavinu jaja i kvasca i miksajte na srednjoj brzini, dok ne dobijete čvrsto tijesto. Dodajte maslac, po nekoliko kockica odjednom, i kad su kockice maslaca dobro izmiješane s tijestom dodajte još par kockica. I tako sve dok ne dodate svu količinu maslaca.
- Nastavite miksati dok se maslac u potpunosti ne inkorporira u tijesto, a tijesto ne bude svilenkasto, 8-10 minuta. Prebacite tijesto u nauljenu posudu, pokrijte plastičnom folijom i držite u hladnjaku dok se tijesto ne ohladi i lagano digne, minimalno 2 sata, a idealno preko noći.
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Pekan orahe tostirajte u pećnici oko 8 minuta – trebaju zamirisati i dobiti smećkastu boju. Pustite da se pekan orasi ohlade te ih nasjeckajte nasitno. Prebacite ih u srednju zdjelu i umiješajte smeđi šećer i cimet.
- 2 velika pleha obložite papirom za pečenje. Na pobrašnjenu podlogu stavite tijesto, i razrežite ga na dva jednaka dijela. Radite s jednim dijelom tijesta, a onda s drugim (koje, dok 'čeka', treba biti u hladnjaku) – razvaljajte u pravokutnik cca 30x40 cm. Prebacite tijesto na pleh za pečenje i stavite u hladnjak da se dobro ohladi.
- Razvaljano ohlađeno tijesto premažite kiselim vrhnjem, ostavite rub od cca 1 cm. Pospite nadjevom od pekana, šećera i cimeta. Prazne rubove premažite izmućenim jajem. Zarolajte tijesto pa roladu stavite u zamrzivač na 2 sata.
- Svaku roladu narežite na 12 šnita, posložite ih u pleh s narezanom stranom prema gore. Pokrijte plastičnom folijom i vratite u zamrzivač na najmanje 3 sata, no najbolje preko noći.
- Izvadite iz zamrzivača i držite na sobnoj temperaturi oko sat vremena.
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Svaku cimet rolicu premažite razmućenim jajem i pecite na sredini pećnice 35-40 minuta dok se dobro ne dignu i ne dobiju zlaćanu boju.
- Dok se cimet rolice peku, pripremite šećernu glazuru. U srednjoj zdjeli, uz pomoć miksera, izmiksajte šećer, maslac, slatko vrhnje i ekstrakt vanilije dok se dobijete gustu, glatku, tekuću smjesu. Glazuru razmažite po pečenim, još vrućim cimet rolicama i nakon toga pustite da se hlade 20 minuta prije posluživanja.
- Savjet više: Nepečene cimet rolice možete zamrznuti i čuvati u zamrzivaču do mjesec dana, te ih samo odmrznuti i ispeći kad vam zatrebaju ili ih se zaželite…
Originalni recept pronađite na missgastro.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.